Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trump och Putin satsar på syriskt eldupphör

USA:s president Donald Trump och Rysslands dito Vladimir Putin har till slut träffats öga mot öga. Under ett möte på 2,5 timmar diskuterades bland annat Syrien där de båda världsledarna enades om att få till stånd en vapenvila i delar av landet från söndag.

- Jag tror att det här är den första indikationen på att USA och Ryssland kan arbeta tillsammans i Syrien, sade USA:s utrikesminister Rex Tillerson, efter mötet.

Även Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov deltog i mötet och de båda utrikesministrarna redogjorde efteråt för vad som avhandlats. Den hetaste nyheten gällde Syrien där Trump och Putin vill få till stånd ett eldupphör från och med söndag i landets södra del.

Jordanien ingår också i överenskommelsen som rör Syrien.

USA och Ryssland har länge haft delvis olika agendor när det gäller det krigshärjade landet. Ryssland är diktatorn Bashar al-Assads främste internationella beskyddare medan USA stöttar rebellgrupper som strider mot den syriska regimen.

Enligt Lavrov innehåller överenskommelsen formuleringar om att "säkra humanitär tillgång och upprätta kontakter mellan oppositionsgrupperna i regionen".

Nordkorea och Ukraina

Angående Nordkorea nåddes däremot ingen samsyn.

- Ryssarna ser lite annorlunda på det än vad vi gör så vi ska fortsätta den diskussionen och be dem att göra mer. Ryssland har trots allt ekonomiska relationer med Nordkorea, sade Tillerson.

Ryssland har önskat att USA lättar de sanktioner som infördes efter landets annektering av Krimhalvön 2014. Lavrov gav efteråt inga besked om huruvida landet fått sin vilja igenom, men slog fast att såväl Putin som Trump är inriktade på att lösa krisen i Ukraina i enlighet med vad som tidigare slagits fast i Minskavtalet.

- Fokus låg på vad som behövs, sade Lavrov.

Trumps första tid vid makten har överskuggats av relationen till Ryssland. Anklagelserna om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet var ett av de ämnen som avhandlades, enligt Tillerson, som beskrev den delen av samtalet som "robust", rapporterar Reuters.

Hedrad och förtjust

Det var första gången Trump och Putin träffades personligen. Inför mötet, som skedde i anslutning till G20 i Hamburg, utbytte de artighetsfraser inför smattrande kameror.

- Vi ser framåt mot att många väldigt positiva saker ska hända för Ryssland och för USA., sade Donald Trump och tillade att han var "hedrad".

Den ryske presidenten svarade att han var "förtjust".

- Jag är glad över att träffa dig personligen, och jag hoppas att vårt möte ska ge resultat, sade Putin.

Tillersons beskrev efteråt mötet som "konstruktivt".

- Det fanns helt klart en positiv kemi mellan dem, sade den amerikanske utrikesministern.

Mötet uppgavs först vara planerat till en halvtimme men pågick i närmare 2,5 timmar. Vid ett tillfälle gick USA:s första dam Melania Trump in i mötesrummet för att uppmana världsledarna att runda av, berättade Tillerson.