Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Natten mot tisdagen talades Donald Trump och Mike Pence för första gången vid sedan stormningen av Kapitolium. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Bild: Steve Helber
Natten mot tisdagen talades Donald Trump och Mike Pence för första gången vid sedan stormningen av Kapitolium. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Bild: Steve Helber

Trump och Pence i möte – Demokraterna fortsätter att driva riksrätten vidare

Donald Trump och Mike Pence har träffats i Ovala Rummet. Bilden från mötet skall signalera att de lugnt arbetar tillsammans. Men det hjälper inte. Demokraterna fortsätter att driva riksrätten vidare. GP:s Britt-Marie Mattsson svarar på frågor om vad som händer nu.

Varför träffade Donald Trump sin vicepresident Mike Pence?

Han hade inget annat val än att tala med Pence, vilket han vägrat att göra sedan stormningen av Kapitolium. Mötet arrangerades natten till tisdagen svensk tid. Pence och Trumps samtal skedde timmarna efter att demokraterna i representanthuset lagt fram en resolution med innebörden att tillägg 25 i konstitutionen skall aktiveras. Tillägget ger vicepresidenten möjlighet att ta över presidentens befogenheter med hänvisning till att presidenten är fysiskt eller psykiskt oförmögen att sköta sina uppgifter eller utövar maktmissbruk. Ministrar i administrationen skall dessutom förklara att presidenten är instabil för att skiftet skall kunna ske.

Men istället för att behöva delta i uppmaningen att Donald Trump måste avgå har flera ministrar brådstörtat sagt upp sig. Den senaste är chefen för hemlandets säkerhet Chad Wolf som meddelades sin avgång strax innan Trump och Pence möttes.

LÄS MER: Demokraternas anklagelser som kan ställa Trump inför rätta

Betyder det att demokraterna avblåser försöken att avsätta Donald Trump?

Nej, det ultimatum som ställts till Pence att agera med hänvisning till tillägg 25 löper ut sent på tisdagseftermiddagen svensk tid. Pence samtal med Trump i Ovala rummet – och beskedet som lämnats av Vita huset att de skall samarbeta i ordnad form – är tänkt som svar på demokraternas krav. En klarare förtydligande av detta, som innebär att Pence avfärdar demokraternas ultimatum, väntas senare.

Vad gör demokraterna då?

När Pence inte agerar och medverkar till att Trump avsätts inom de angivna 24 timmarna röstas förslaget om tillämpning av tillägget 25 ned i representanthuset. Istället läggs resolutionen om riksrätt fram av demokraterna. På onsdag sker omröstningen om riksrätten som innebär ett åtal mot presidenten med motiveringen att han uppviglat till uppror. Det krävs enkel majoritet i representanthuset för att riksrätten skall beslutas. Den majoriteten har demokraterna.

Vad har Donald Trump gjort för att demokraterna vill ställa honom inför riksrätt?

Han anklagas för att att ha försökt att tvinga en valansvarig i Georgia att ”leta upp röster” för att därmed ändra valresultatet till hans fördel. Samtalet spelades in. Han anklagas också för att i sitt tal utanför Vita huset ha uppviglat demonstranterna att storma Kapitolium. Fem personer, bland dem en polis, avled.

Vad säger Trump om anklagelserna?

Först hyllade han på twitter de som stormade kongressen och skrev att han ”älskade” dem. Senare tog han avstånd i ett kort tal som lades ut på twitter. Hans twitterkonto har sedan dess stängts. Under måndagskvällen kom uppgifter om att han skulle tala i en av Fox kanaler, News now, men det blev inte av. Han har möjlighet att som president hålla tal till nationen, kalla till presskonferens, lägga ut besked på Vita husets officiella hemsida eller ställa upp i intervjuer. Det är ännu oklart vilken väg han väljer. Men han kommer att förneka att han uppviglat till stormningen och tar inte ansvar för sina sympatisörers aktioner.

Kommer Trump att ställas inför riksrätt?

Allt talar för att demokraterna fullföljer och röstar för det.

Kan han bli fälld?

Åtalet – riksrätten – tas vidare till senaten som dömer. Där krävs två tredjedels majoritet för en fällande dom. Det är inte uteslutet, men mindre troligt, att Donald Trump fälls. Några republikaner, som Mitt Romeny, kan gå på demokraternas linje men majoriteten väljer antagligen att fria.

Varför driver demokraterna riksrätten om Trump inte kan fällas?

Brotten som han anklagas för är så allvarliga att de inte kan bortses från av skälet att Trump måste avgå den 20 januari då Joe Biden svär eden som president. Trump har inte heller erkänt sig besegrad och vidhåller att han utsatts för valfusk. Han har meddelat att han tänker föra kampen vidare och manat sina sympatisörer att ”vara starka” och göra samma sak.

Hur agerar Donald Trump för att visa att han tar den oroliga situationen som uppstått inför Joe Bidens installation på allvar?

Efter samtalet med Mike Pence i Ovala rummet utlyste Trump nödläge till och med den 26 januari. Det är ett krav som framförts sedan den federala polisen FBI konstaterat att det finns planer på stormningar av kongressbyggnaderna i alla de femtio delstaterna och nya attacker i Washington. Säkerheten kring Bidens installation förstärks med 15 000 från nationalgardet och ytterligare poliser. Washingtons borgmästare uppmanar alla som planerat att resa till Washington för att hylla Joe Biden att stanna hemma.

LÄS MER: Trump i blåsväder för kritiserad påtryckning

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.