Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trump och Moon i Nordkoreasamtal

USA:s president Donald Trump ska träffa Sydkoreas president Moon Jae-In för samtal om Nordkoreas kärnvapenprogram. Samtidigt varnar den amerikanska regeringen för nordkoreanska cyberattacker.

Beskedet om mötet kommer samma dag som USA:s försvarsminister James Mattis kallat Nordkoreas robot- och kärnvapenprogram "det mest akuta och farliga hotet" mot USA:s nationella säkerhet.

Den liberale Moon Jae-In svors in förra månaden efter en jordskredsseger. Han förespråkar förhandlingar med Nordkorea, i stället för den hårda linjen som hans föregångare, Park Geun-Hye, drev.

Trump har också signalerat att han är villig att förhandla med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Under mötet i Washington mellan Trump och Moon Jae-In, den 29–30 juni, kommer länderna att diskutera sätt att stärka vad USA ofta kallar en "orubblig" allians med Sydkorea.

Det är inte bara diktaturens kärnvapenprogram som ses som ett hot mot USA. Den amerikanska regeringen anklagar samtidigt Nordkorea för en rad cyberattacker som sträcker sig tillbaka till 2009. Washington varnar för att fler framtida attacker är troliga.

Enligt analysen har "cyberaktörer på uppdrag av den nordkoreanska regeringen" riktat in sig på medier, flyg- och finanssektorn, såväl som kritisk infrastruktur, i USA och globalt.