Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

James Comey och Donald Trump.

Trump och Comey – det här vet vi

Det här vet vi hittills om turerna kring Donald Trump och den sparkade FBI-chefen James Comey.

Texten börjar under tv-inslaget

 

Den 9 maj meddelade USA:s president Donald Trump via brev att han avskedar FBI-chefen. Innan brevet nådde Comey ska han ha fått nyheten via tv.

Vad stod i brevet?

I brevet motiverar Trump att han följt en rekommendation från justitieministern och ställföreträdande justitieministern. Trump beskriver också sin tacksamhet för att Comey vid tre tillfällen bedyrat att Trump inte utreds av FBI. Han avslutar med att det är viktigt att FBI:s förtroende återställs och önskar Comey lycka till i framtiden.

LÄS OCKSÅ: Källor: Trump bad FBI lägga ned utredning 

LÄS OCKSÅ – ANALYS: ”Trump ville skryta för ryssarna”

Varför avskedades Comey?

Vita husets officiella anledning till avskedandet är hanterandet kring Comeys beslut att nära inpå presidentvalet offentliggöra att presidentkandidaten Hillary Clintons e-posthanterande utreddes igen. Trump säger senare i en intervju med NBC att han tänkt avskeda Comey oavsett rekommendation. Han kallar Comey för en "posör" och "publikfriare".

Kan andra orsaker ligga bakom?

Genast startade spekulationer om att den egentliga anledningen till avskedandet är den utredning om kopplingar mellan Trumpkampanjen och Ryssland som bedrivs inom FBI.

Har Trump försökt att påverka Comey?

New York Times skriver, med hänvisning till två källor, att Trump vid en middagsbjudning i slutet av januari ska ha avkrävt Comey ett löfte om lojalitet, vilket Vita huset förnekar. Tidningen uppger också att Trump bett Comey att lägga ner utredningen mot den före detta säkerhetsrådgivaren Michael T Flynn när de två möttes i Vita huset i februari, enligt en minnesanteckning som Comey skrivit.

Någon dag efter avskedandet går Trump ut i ett förtäckt hot och skriver på Twitter att "James Comey bör hoppas att det inte finns några 'band' med våra samtal innan han börjar läcka till pressen!".

Hur var det med avlyssningen av Trump?

I mars gick Trump ut på Twitter och anklagade sin företrädare Barack Obama för att ha avlyssnat hans telefoner under valkampanjen. Senare samma månad, under ett underrättelsekommittéförhör, förnekar Comey att någon avlyssning ska ha skett.

Vad har Comey sagt?

James Comey själv har hållit tyst sedan han fick sparken. I ett brev till utvalda FBI-anställda och vänner skrev han att han inte kommer att lägga tid på att fundera över hur avskedandet gått till.