Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Donald Trump.

Trump och Clinton mot seger

Helt klart är det inte, men med de senaste primärvalsegrarna står Donald Trump och Hillary Clinton på tröskeln till att bli presidentkandidater. Men eftersläntrarna John Kasich och Bernie Sanders skulle ha störst chans att vinna i november, enligt undersökningar.

När resultaten rasslade in natten mot onsdagen svensk tid stod det klart att republikanen Trump vunnit i samtliga fem delstater som stod på spel och att demokraten Clinton segrat i alla utom lilla Rhode Island. Den stora munsbiten var Pennsylvania.

- Jag ser mig själv som den presumtiva kandidaten, absolut. Senator Cruz och guvernör Kasich borde hoppa av, sade Trump efteråt om sina rivaler. Utbildade väljare

Dag Blanck, docent vid Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, reagerar på vilka marginaler Trump vinner med:

- Trump har utökat sin ledning och positionerar sig väl inför konventet. Han har ännu inte fått en majoritet av delegaterna, men chanserna har ökat.

Vallokalsundersökningar visar att Trump nu också gjort insteg bland mer utbildade väljare, där han tidigare varit impopulär.

Men redan före de senaste primärvalen låg mycket fokus på nästa batalj, den i Indiana den 3 maj. Där anses det nödvändigt att Trump förlorar om hans rivaler ska kunna förhindra att han får en majoritet av partiets samtliga delegater. I så fall kan en annan kandidat väljas vid partiets konvent i juli.

Om det skulle vara presidentval i dag visar opinionsmätningar också faktiskt att de kandidater som leder har minst chans att vinna. Enligt en sammanvägning av mätningar som sajten Real Clear Politics har gjort skulle exempelvis vänsterdemokraten Bernie Sanders besegra Trump med 15 procentenheter. Och John Kasich är den som har störst chans att slå Clinton – med 8 procentenheter. Om favoriterna ställs mot varandra vinner Clinton med 8 procentenheter över Trump.

Kalifornien avgör?

Men mycket lär förstås hända till den 8 november. I Indiana leder Trump med sex procentenheter över Cruz, men USA:s största delstat Kalifornien ser ut att fälla det slutgiltiga avgörandet i primärvalet den 7 juni. Där leder Trump i mätningarna med i genomsnitt 17 procentenheter före tvåan Cruz.