Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Trump och Biden duellerade i två olika tv-kanaler

Donald Trump fortsatte att underblåsa konspirationsteorier. Joe Biden hamrade in att presidenten är ansvarig för coroanspridningen. Kandidaterna utfrågades men framträdde på var sitt håll.

Trump och Biden skulle egentligen ha mötts i en andra debatt natten till fredagen svensk tid. Men Trump sade nej till att mötet skulle ske digitalt. TV-kanalerna ABC och NBC valde då att inbjuda kandidaterna till varsin utfrågning på exakt samma tid.

Men samtidigt som Trump och Biden skuggboxades mot varandra gled den gamla Ukrainaskandalen upp igen. Trumps personlige advokat Rudy Giuliani gick till attack mot twitter och Facebook som blockerat uppgifter i tidningen New York Post om Joe Bidens son Hunters engagemang i det ukrainska enegergibolaget Burisma. Det var kring detta som riksrätten mot Trump byggdes i februari. Nu anklagas Joe Biden och hans familj av Giuliani för att vara kriminell.

Avslöjande av NY Times

Washington Post avslöjade på fredagen att den amerikanska säkerhetstjänsten varnat Vita huset för att Giuliani utsätts för rysk desinformation med avsikten att påverka det pågående amerikanska valet. Trump skall ha viftat bort det med att ”Rudy är Rudy”. Tidningens avslöjande kom efter utfrågningarna av kandidaterna.

Men det mest överraskande var att Donald Trump inte tog avstånd från den konspirationsteori om Usama bin Ladin som han fört vidare på sitt eget twitterkonto. Usama bin Ladin spårades upp i Pakistan och dödades av en kommandogrupp från amerikanska Navy Seals under Barack Obamas presidenttid.

Konspirationen på nätet är att det aldrig skett utan att det var en dubbelgångare till Usama bin Ladin som sköts ihjäl och att Joe Biden – som då var vicepresident – var den person som skulle dölja sanningen.

LÄS MER: Topprepublikan: God chans att Biden vinner

”Ni är president och inte någons tokige farbror”

Trump fick frågan varför han för sådana konspirationer vidare och försvarade sig med att han bara retweetat och att alla som läser får avgöra själva.

– Men ni är president och inte någons tokige farbror, invände intervjuaren Savannah Guthrie.

Trump fick också frågor om högerextrema rörelsen QAnon som sprider att Hillary Clinton, ledande demokrater, ”den djupa staten” och celebriteter ingår i en satanistisk pedofilring.

På frågan vad han anser om QAnon svarade Trump att han inte känner till rörelsen men vet att den är emot pedofili. Han undrade varför intervjuaren inte frågar Biden om varför han inte fördömer vänsterrörelsen Antifa och upploppen.

– Därför att det är ni som är här, invände hon.

– Så sött, svarade Trump.

Trump ville inte svara på om han testats för covid-19 vid den första debatten mot Joe Biden.

– Kanske hade jag det, kanske hade jag det inte.

LÄS MER: Expert: Så har Trump påverkat svensk säkerhet

Förnekade inte skulder

Trump fick också frågan om uppgiften är rätt att han har 400 miljoner dollar i skulder till okända långivare. Han förnekade inte men sade att summan är liten i förhållande till hans totala förmögenhet.

Joe Biden valde att hålla sig till sitt väl upptrampade huvudspår om presidentens ansvar för den allvarliga coroanspridningen i USA. Närmare åtta miljoner amerikaner är smittade och över 216 000 har avglidit av covid-19. Biden sade att det är de vetenskapliga resultaten som avgör om vaccinet mot covid-19 är riskfritt och att han kan överväga massvaccinering.

LÄS MER: Utskott vill kalla Twitterchef till förhör

Besked före valdagen

Han pressades av intervjuaren George Stephanopoulos om sin syn på den pågående utfrågningen av den nominerade nya domaren Amy Coney Barrett till Högsta Domstolen. Det handlade främst om Biden avser att försöka utöka antalet domare från nuvarande nio till tio för att kunna förändra balansen i mer liberal riktning. Biden lovade till sist att ge besked före valdagen.

Joe Biden satt tillbakalutad i fåtöljen på scenen hos ABC vid sin utfrågning och stannade efter tv-sändningen kvar och svarade på ytterligare frågor från de få som valts ut att delta i evenemanget. i Philadelphia.

Donald Trump satt framåtlutad på sin stol hos NBC i Miami och hade en mer energisk framtoning. Han fick också frågor från några åhörare.

Redan nu har över 16 miljoner amerikaner röstat och majoriteten av väljare har redan bestämt sig för en av kandidaterna.

LÄS MER: Mot Vita huset med Presidentpodden

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.