Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Trump: "Obamacare är död"

"Obamacare är död", förkunnade en segerviss Donald Trump när han firade i Vita huset sedan USA:s representanthus röstat ja till att ersätta expresident Barack Obamas stora reform. Förslaget ska nu behandlas av senaten där motståndet väntas bli hårdare.

Republikanernas förslag till sjukförsäkringsreform antogs i representanthuset med 217 röster mot 213. Det är en efterlängtad framgång för president Trump som haft svårt att få stöd för sina förslag i kongressen.

Omgiven och hyllad av sina partikamrater i Rosenträdgården utanför Vita huset förklarade han att människor har lidit under "Obamacare".

– Det har varit en katastrof, sade Trump och sade sig viss om seger även i senaten.

Omröstningen föregicks en ovanligt känsloladdad debatt där Demokraternas ledare i representanthuset Nancy Pelosi vädjade till ledamöterna att rösta nej till det hon kallade "Trumpcare", med motiveringen att det skulle beröva miljoner amerikaner möjligheten till sjukförsäkring.

– De flesta människor vet inte vilka deras representanter är, men de kommer att veta när ni röstar bort deras sjukförsäkring, sade hon och riktade sig till förslagets anhängare.
 

Övertygat ultrakonservativa

Framträdande republikaner har i veckor övertalat, sockrat, kompromissat och på andra sätt försökt få ihop rösterna som krävdes för att uppfylla Trumps haussade vallöfte att riva upp "Obamacare".

Det förslag som förkastades i mars hade omarbetats för att tillmötesgå de tidigare trilskande ultrakonservativa medlemmarna i arbetsgruppen Freedom Caucus. De gjorde till slut tumme upp, bland annat efter ett tillägg som låter delstater göra undantag från regeln att premier för "grundläggande hälsovård" ska vara desamma för alla – oavsett om man är handikappad eller har en kronisk sjukdom. I praktiken innebär det att försäkringsbolag får lov att ta ut högre avgifter av redan sjuka.

Den ändringen fick dock vissa mer moderata republikaner att se rött. Därför gjordes i sista stund ytterligare ett tillägg, i form av ett löfte om särskilda medel – motsvarande drygt 70 miljarder kronor – som ska hjälpa svårt sjuka att betala för dyra försäkringar och vård.
 

"Jätteutmaning" i senaten

Till skillnad från förra gången Republikanerna försökte få igenom sitt förslag har kongressens oberoende budgetkontor (CBO) nu inte fått räkna på dess konsekvenser. När CBO analyserade den tidigare versionen i mars kom man fram till att dagens 27 miljoner oförsäkrade amerikaner kommer att stiga till 41 miljoner 2018 och 52 miljoner 2026, om lagförslaget går igenom, enligt The New York Times. Republikanerna har dock meddelat att CBO ska få säga sitt innan förslaget behandlas i senaten.

Nu går förslaget vidare till senaten där det måste godkännas innan Trump kan skriva under det. Men där är det mycket tveksamt om det nya sjukförsäkringsupplägget går igenom. Den politiska webbtidningen The Hill skriver att chanserna är mindre än en på fem att lagförslaget godkänns, med hänvisning till en högt uppsatt republikansk senator.