Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Himlen över syriska Damaskus lystes upp av robotar.

Trump nöjd med Syrienattack

"Uppdraget utfört!" USA:s president Donald Trump hyllar de amerikansk-brittisk-franska attackerna mot Syrien som perfekt genomförda. Men Ryssland fördömer anfallet som "förödande" och Syriens regim lovar att trappa upp kampen mot "terrorism" i landet.

Via Twitter hävdar Trump att nattens insats, som ses som ett svar på regimens misstänkta användning av kemvapen i Douma förra helgen, inte kunde ha gått bättre. USA:s president tackar även Frankrike och Storbritannien för "vishet och militär kraft".

USA:s försvarsdepartement Pentagon säger via talespersonen Dana White att operationen mot Syrien framgångsrikt träffat varje mål och att man bedömer att nattens attacker kommer att bromsa Syriens kemvapenprogram "i åratal".

- Attackerna var legitima, proportionerliga och det var motiverat att genomföra dem, säger White på en pressträff.

"Förödande effekt"

Några timmar tidigare påstod den syriske ledaren Bashar al-Assad att attacken ägde rum efter att västvärlden insett att man "förlorat kontroll och trovärdighet" i konflikten. Han har nu för avsikt att krossa terrorism i landets alla hörn, skriver Reuters.

Rysslands president Vladimir Putin sade bistert att anfallet skett mot ett Syrien där ryska militärstyrkor hjälper en "legitim regering att bekämpa terrorism". Han varnade för en "förödande effekt" på internationella relationer och betonade att den humanitära katastrofen i Syrien kommer att förvärras.

FN:s säkerhetsråd samlades till akutmöte på lördagseftermiddagen på ryskt initiativ. Inför mötet skickade Ryssland runt ett förslag till resolution om att nattens attack skulle fördömas med hänvisning till att den var ett brott mot FN-stadgan.

USA "laddat och redo"

Men tidigt under mötet slog bland andra USA:s FN-ambassadör fast att USA är redo att slå till igen om den syriska regimen åter skulle försöka använda kemiska vapen.

- Vi är säkra på att vi har lamslagit det syriska kemvapenprogrammet. Vi är redo att upprätthålla detta tryck, om den syriska regimen är enfaldig nog att utmana vår vilja, säger hon och använder det miltära uttrycket "locked and loaded" (ungefär laddat och redo) för beskriva den amerikanska beredskapen att slå till igen.

Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzija skrädde inte heller orden i sitt anförande. Han sade bland annat att attacken visar ett "uppenbart åsidosättande" av internationell rätt.

Klorgas och sarin

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) skriver i ett uttalande att det är beklagligt att säkerhetsrådet, inte minst på grund av ryska veton, inte kunnat enas om hur användningen av kemvapen i Syrien ska stoppas på politisk väg.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) meddelade tidigare under dagen att dess experter var på väg till Douma för att undersöka platsen och leta spår efter kemvapenanvändning. Men organisationens uppdrag är i första hand att undersöka vilken typ av substans som kan ha använts, utan att ta ställning i skuldfrågan.

USA bedömer dock att det var nervgasen sarin som användes tillsammans med klorgas.

En högt uppsatt USA-källa som under förutsättning att hen fick uttala sig anonymt, sade på lördagen att prov som tagits på plats i Douma pekar på att det rör sig om den förbjudna nervgasen.

Det var fortfarande mörkt när den syriska huvudstaden skakades av explosioner tidigt på lördagen. Anfallen riktades bland annat mot forskningsanläggningar för kemvapen och militära anläggningar. En räd mot en militär postering i Homs, längre norrut, avleddes, vilket ledde till att tre civila skadades, skriver Reuters med hänvisning till syriska uppgifter.

"Brutal aggression"

Rysslands försvarsdepartement hävdar att över 100 robotar avfyrats men att de flesta stoppats av Syriens luftvärn.

Syrien kallar insatsen för en "brutal, barbarisk aggression" och ett brott mot folkrätten – en analys som även Kina, Iran och Ryssland har gjort.

Men USA, Frankrike och Storbritannien – som bland annat får stöd av Nato och EU – beskriver attackerna som framgångsrika. Och Frankrike säger att man har bevis för att den syriska regimen ligger bakom kemvapenattacken i Douma förra helgen, som beräknats ha tagit närmare 60 liv.

När Donald Trump gav besked om anfallet i direktsänd amerikansk tv förklarade han att dess syfte var att avskräcka från användning av kemiska vapen. Han sade att attacken är ett direkt resultat av att Ryssland misslyckats med att stoppa Syriens användning av kemvapen. Presidenten kallade al-Assad för "ett monster" i talet.