GP:s reporter Jan Höglund.
GP:s reporter Jan Höglund.

Trump mjukare mot Ryssland och hårdare mot Iran

USA ökar pressen på Iran efter robottestet. Samtidigt har de amerikanska sanktionerna lättats mot den ryska säkerhetstjänsten – trots fördömandet i FN.

ANNONS
|

Det är inte lätt att uttolka amerikansk utrikespolitik under Donald Trumps första två veckor. Hans flöde av textmeddelande tycks vara impulsstyrt och ena stunden är han emot något eller någon för att sedan ändra hållning, åtminstone mildra tonläget.

I frågan om kärnenergiavtalet med Iran från 2015 har han varit en tuff kritiker, med Barack Obama i skottgluggen. Efter att ha talat med Saudiarabiens kung Salman förra helgen vill han inte längre riva upp avtalet, bakom vilket även står Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina.

Nu vill Donald Trump ”rigoröst” driva igenom avtalet, om man tolkar det knapphändiga uttalande från Vita huset rätt.

ANNONS

Iran finns - till skillnad från Saudiarabien - på hans lista över länder som omfattas av ett omedelbart inreseförbud. Förra helgen genomförde landet dessutom ett prov med en medeldistansrobot som retade upp den nya amerikanska administrationen.

I onsdags kallade Trumps nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn det för provokativt och ansåg att det strider mot den FN-resolution som förbjuder Iran att testa robotar som kan bära kärnvapen. Teheran hade inte oväntat en annan tolkning.

I torsdags konstaterade Trump att alla åtgärder finns på bordet, även militära. I går skrev han på Twitter:

”Iran leker med elden - de uppskattar inte hur ”snäll” president Obama var mot dem. Inte jag!”

Irans utrikesminister Javad Zarif svarade:

”Vi kommer aldrig att använda våra vapen mot någon, förutom i självförsvar. Låt oss se om någon av de som klagar kan säga detsamma.”

I går rapporterade flera medier att nya sanktioner planeras mot Iran, men källor tillade enligt NBC News: Inget är klart förrän presidenten tillkännager det.

Ett exempel på motstridiga signaler är det kraftiga fördömande av rysk aggression i östra Ukraina som Trumps nya FN-ambassadör Nikki Haley levererade i sitt första framträdande i säkerhetsrådet i torsdags.

”Vi vill förbättra vår relation till Ryssland. Men den förfärliga situationen i östra Ukraina är en sådan som kräver ett tydligt och starkt fördömande av ryskt agerande.”

ANNONS

Det ska ha gjorts med Vita husets vetskap, enligt CNN.

Trump har som presidentkandidat uttryckt förståelse för Rysslands annektering av Krim och uttalat sig positivt om Vladimir Putin, som bland annat kallats smart. Han har också svarat undanglidande om Ryssland försök att påverka presidentvalet.

Vid mötet med den brittiska premiärministern Theresa May förra veckan sade han att det är ”för tidigt” att diskutera sanktionerna.

Men i veckan har det amerikanska finansdepartementet lättat på de sanktioner som president Obama införde mot Ryssland federala säkerhetstjänst, FSB. Skälet, enligt en UD-källa som CNN återger, för att undvika ”oavsiktliga konsekvenser” för den amerikanska regeringens affärer med Ryssland.

Enligt en tidigare chef för FSB och medlem av de ryska Statsduman, Nikolaj Kovalyov, är detta början på det gemensamma arbetet med att etablera en koalition mot terror.

”Utan att lätta på de här sanktionerna skulle det ha varit omöjligt att ta nästa steg”, sade han enligt Tass.

ANNONS