Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Trumps semesterställe Mar-a-Lago. Arkivbild.

Trump missar sin ettårsfest efter budgetkaos

Det skulle bli president Trumps stora kväll, då han omgiven av rika sympatisörer skulle fira ett år vid makten. Men festen i Florida får hållas utan huvudpersonen på grund av budgetstupet – något som sägs uppröra presidenten.

Biljetterna har kostat mellan 100 000 och 250 000 dollar (800 000–2 miljoner kronor) per par på det pampiga, hotelliknande semesterstället Mar-a-Lago. För det lägre beloppet får man en middag och ett foto med presidenten. Den högre summan ger tillträde även till ett rundabordssamtal med Trump, skriver Bloomberg.

Men det är oklart om de som köpt biljett nu får tillbaka pengarna när presidenten inte kommer. Evenemanget har planerats om, fototillfället har tagits bort och andra festligheter flyttats till mindre glammiga delar av Mar-a-Lago.

"Kommer inte att åka"

Deltagarna kommer i stället att få träffa Trumps son Eric och hans svärdotter Lara, samtidigt som Ronna McDaniel, Republikanska partiets ordförande, kommer att hålla i tyglarna för insamlingen, skriver CNN.

Middagen är inplanerad till lördagen, ettårsdagen av hans tillträde. Trump skulle ha gett sig av från Washington på fredagen amerikansk tid. Men så blev det inte.

- Presidenten kommer inte att åka till Florida nu, säger Vita husets budgetchef Mick Mulvaney på en pressträff.

Ingen fest i november

I stället sitter Trump kvar i Vita huset och tvingas hantera en nedstängning av den federala budgeten, sedan senaten under natten inte röstat igenom någon plan för fortsatt lånefinansiering. Trump hade sett fram emot Mar-a-Lago och påstås vara upprörd, rapporterar CNN.

Bedömare i USA säger att det hade varit politiskt omöjligt för Trump att gå på galamiddag samtidigt som statligt anställda permitteras och inte får lön.

Trump har sagt till journalister att han funderade på att ha ettårsfest redan i november, kring årsdagen av valsegern mot Hillary Clinton. Men då kom en resa till Asien emellan.