USA:s president Donald Trump och representanthusets talman Nancy Pelosi, i samband med att presidenten höll sitt State of the union-tal till nationen i förra veckan.
USA:s president Donald Trump och representanthusets talman Nancy Pelosi, i samband med att presidenten höll sitt State of the union-tal till nationen i förra veckan.

Trump mer populär än Demokraternas Pelosi

Han är en av världens mest kritiserade ledare. Men faktum är att USA:s president Donald Trumps popularitetssiffror är betydligt högre än de för Demokraternas talman Nancy Pelosi och de övriga ledarna i kongressen.

ANNONS
|

Pelosi, som fått mycket beröm för sin tuffa förhandlingstaktik och för att hon stod upp för sitt parti under den rekordlånga nedstängningen av statsapparaten i januari, ligger flera procentenheter under republikanen Trump. Nära 37 procent av amerikanerna har i nuläget en positiv bild av Pelosi jämfört med nästan 41 procent för Trump, enligt en sammanvägning av aktuella mätningar som oberoende Real Clear Politics gjort.

Lojal bas

I presidentens fall mäts även hur stor andel som tycker att han gör ett bra jobb. Den siffran minskade marginellt under nedstängningen, från 42,5 procent till 41 procent – men är nu uppe på strax över 42 procent igen.

ANNONS

Trumps popularitet har legat förhållandevis stadigt strax över 40-procent hela det senaste året. Skandalböcker, utrikespolitiska utspel och bråk om hans utlovade gränsmur verkar ha liten inverkan på den mycket lojala väljarbasen.

Det är mer än vad man kan säga om kongressen i stort. Ledamöterna i USA:s folkvalda församlingar har i åratal tampats med politikerförakt och opinionssiffror som går kräftgång. I nuläget tycker enbart 18 procent av amerikanerna att deras kongressledamöter gör ett bra jobb.

Svaga senatsledare

Mot bakgrund av den siffran och att bara fem veckor gått sedan hon tillträdde som representanthusets talman (innan dess var hon minoritetsledare) har Pelosi ändå ganska hyfsade siffror.

För senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell och den demokratiske minoritetsledaren Chuck Schumer ser det värre ut. Kentuckysenatorn McConnell höll en förhållandevis låg profil under nedstängningen och i nuläget har knappt 25 procent av hans landsmän en positiv bild av honom. Schumer har lite starkare siffror, nära 30 procent ser välvilligt på honom.

Den republikanske minoritetsledaren i representanthuset, Kevin McCarthy, har dock en del att jobba på. Enbart 18 procent har en positiv bild av honom.

TT

Fakta: Nedstängningen av USA:s statsapparat

Nedstängningen av delar av den amerikanska statsapparaten inleddes den 22 december i fjol. Den pågick i 35 dagar och var den mest utdragna i landets historia.

Nedstängningen rörde nio större myndigheter och departement, bland dem departementet för inrikes säkerhet, samt ett antal mindre som gemensamt utgjorde drygt 20 procent av statsapparaten. Omkring 800000 statsanställda var permitterade eller arbetade utan lön.

Anledningen var ett budgetbråk som orsakats av president Donald Trumps krav på motsvarande 50 miljarder kronor till en gränsmur mot Mexiko – en begäran som inte gått att få igenom kongressen. Det har lett till att finansiering saknas för de stängda myndigheterna.

När nedstängningen avslutades var kongressen och Trump överens om att låta kostnaderna löpa i tre veckor, till den 15 februari. Under den tiden förhandlar kongressen och Vita huset om stärkt gränssäkerhet inklusive en mur eller barriär. Lyckas man inte komma överens hotar en ny nedstängning.

ANNONS