Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

USA:s förre president Donald Trump måste lämna ut sina deklarationer till delstatsåklagare i New York. Arkivbild.
USA:s förre president Donald Trump måste lämna ut sina deklarationer till delstatsåklagare i New York. Arkivbild. Bild: Pablo Martinez Monsivais

Trump måste lämna ut deklarationer

USA:s tidigare president Donald Trump måste lämna ut sina deklarationer till delstatsåklagare i New York, meddelade landets högsta domstol på måndagen.

Donald Trump har under flera år motsatt sig en begäran om att lämna ut sina skattedeklarationer från delstatsåklagare i New York. Åklagarna utreder den förre presidenten och fastighetsmagnaten för olika ekonomiska brott.

De specifika brottsanklagelserna är oklara, men The New York Times har tidigare rapporterat att domstolsdokument indikerar att delstatsåklagaren utreder Trump och hans bolag för skatt- och försäkringsbrott.

Vägrade lämna ut

Beslutet från USA:s högsta domstol är slutgiltigt och ett stort nederlag för Trump, som kämpat med näbbar och klor för att hålla sina skattedeklarationer hemliga.

Under presidentvalskampanjen 2016 – och under de fyra år han var president – vägrade Trump att lämna ut sina deklarationer. Det är något som går stick i stäv med traditionen, då alla presidentkandidater i USA sedan 1970-talet lämnat ut sina deklarationer.

Flera brottmålsutredningar

Trump är i dag föremål för flera brottmålsutredningar, varav den som leds av New Yorks delstatsåklagare är den mest långtgående. Trumps hårdnackade motstånd till att lämna ut sina deklarationer har närt rykten om vad fastighetsmagnaten har att dölja.

I slutet av september 2020 publicerade The New York Times flera uppmärksammade artiklar baserade på ett antal av Trumps deklarationer som hade läckts till tidningen. Där avslöjades att Trump endast betalat 750 dollar i federal inkomstskatt 2016, bland annat för att han redovisade enorma förluster.

Jonas Ekblom/TT