Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President Donald Trump lovar skattemirakel till det amerikanska folket och näringslivet.

Trump lovar skattemirakel till alla

USA:s nya skattereform kommer att bli en mirakelkur som landet aldrig förr har upplevt, lovade president Donald Trump när han presenterade ett av sina viktigaste vallöften.

Vid ett noga iscensatt möte i mässhallen Farm Bureau Building i Indianapolis i Indiana skröt Trump oförblommerat om det nya, starkt förenklade skattesystemet som knådats fram under månader.

Hans förslag innebär att bolagsskatten sänks från 35 till 20 procent. Och den låga nivån är inte förhandlingsbar gjorde han klart.

Åtgärder för att beskatta bolag som sitter på vinster utomlands kommer också att vidtas. Därtill väntas lägre skatt för en viss typ av småföretag, som påminner om enskilda firmor. Deras ägare har fram till nu betalat "vanlig" inkomstskatt på drygt 39 procent, vilket Trump vill sänka till 25 procent.

Fördubblat avdrag

För hushållen vankas sänkt inkomstskatt. Den ska på individnivå max kunna bli 35 procent, jämfört med dagens 39,6.

Förenklingen innebär att skatteklasserna minskar från sju till tre. En person i USA ska enligt förslaget betala 12, 25 eller 35 procent i skatt.

Samtidigt fördubblas grundavdraget till 24 000 dollar, rapporterar AP.

- Skatten på årsinkomster under den nivån blir noll. Noll! förkunnade Trump.

Han yttrade också att de sänkta inkomstskatterna inte gynnar honom personligen:

- Jag tror att det blir en väldigt liten fördel för rika människor.

Fast slopandet av arvsskatten kommer onekligen att välkomnas av förmögna som ärver företag, placeringar och fastigheter.

Oklar finansiering

Presidenten garanterar att åtgärdspaketet, som han kallar en historisk skattesänkning för det amerikanska folket, kommer att resultera i ökad tillväxt, bättre välfärd och mer jobb när amerikanska företag gynnas.

Men hur kalaset ska betalas har han inte förklarat.

Skattereformen har tagits fram av det republikanska ledarskapet i senaten och representanthuset i samarbete med Vita huset. Nu måste kongressens politiker förhandla om hur skattesänkningarna ska finansieras.

I sitt Indianatal sade Trump att han räknar med att flera demokrater kommer att stödja hans skattereform.

Svår balansgång

Det råder inget tvivel om att Trump står inför en svår balansgång. Å ena sida vill han tillmötesgå förmögna republikaners krav på lägre skatt, å andra sidan vill han inte framstå som om han lagt sig för de rikas krav inför de vita arbetare som gav honom valsegern.

Trumps eget parti Republikanerna är djupt splittrat, men i stort behov av att lyckas driva igenom ny lagstiftning – inte minst sedan ytterligare ett försök att riva upp sjukförsäkringssystemet Obamacare misslyckats.