Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President Donald Trump med den palestinske presidenten Mahmud Abbas i Vita huset.

Trump lovar ordna fred i Mellanöstern

Både USA:s president Donald Trump och palestiniernas president Mahmud Abbas uttryckte hopp om en historisk fredsuppgörelse för Mellanöstern när de möttes i Vita huset. Fortfarande är det oklart vilken linje den nye amerikanske presidenten tänker driva i Mellanösternkonflikten.

Sida vid sida gjorde Trump och Abbas uttalanden för medierna i samband med den palestinske presidentens besök.

- Vi vill skapa fred mellan Israel och palestinierna. Vi ska ordna det, sade Trump, utan att avslöja hur han tänkt sig att lyckas där en rad företrädare i Vita huset gått bet.

Lite senare sade han, lite mer ödmjukt:

- Vi har startat en process som förhoppningsvis ska leda till fred.

Han lovade att han är redo att samarbeta både med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som redan gästat honom i Vita huset, och Abbas för att nå en uppgörelse som ska tillåta alla att leva i fred. Trump tillade att han skulle älska att agera som medlare i konflikten.

Kräver tvåstatslösning

Den 82-årige Abbas sade också att han tror på en fred med israel och att den måste bygga på en tvåstatslösning.

- Vi kan vara en riktig samarbetspartner och skapa en historisk fred under er ledning, sade Abbas till sin värd.

De svarade inte på frågor från medierna.

Under sina första veckor på presidentposten gjorde Trump uttalanden som inte togs väl emot hos palestinierna. Han valde att inte tydligt uttala sig för en tvåstatslösning och lovade att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Det skulle innebära en brytning med flera årtionden av amerikansk utrikespolitik.

Vicepresident Mike Pence sade i går att Trump fortfarande allvarligt överväger en flytt av ambassaden.

Samtidigt har Trump manat Israel att hålla tillbaka bygget av bostäder på Västbanken.

Hamas nya politik

Konflikten i Mellanöstern tog en ny vändning i måndags när den palestinska islamiströrelsen Hamas utfärdade ett nytt styrdokument där rörelsen ser ut närma sig Israel. Enligt de nya stadgarna stödjer rörelsen en begränsad palestinsk stat inom 1967 års gränser.

Hamasledaren Khalid Mishal uppmanar i en intervju för CNN Trump att utnyttja "ett historiskt tillfälle" att sätta press på Israel.

- Detta är en vädjan från mig till Trumpregeringen – den nya amerikanska administrationen – att bryta med tidigare felaktiga linjer som inte lett till resultat. Och att kanske ta till vara möjligheten som finns i Hamas dokument, säger Mishal i intervjun.