Trump lovar lämna Vita huset – men hävdar fortsatt valfusk

Donald Trump lovar att lämna Vita huset om elektorskollegiet ger Joe Biden segern. Men han vidhåller att Biden i så fall vinner på valfusk.
– Vi är som ett land i tredje världen, hävdade han.

ANNONS
|

Trump framträdde och svarade på frågor från journalister natten till fredagen svensk tid. Det var första gången sedan valdagen. Trump hade ett videomöte med amerikanska trupper utomlands på tacksägelsedagen, Thanksgiving, och svarade på frågor som de närvarande journalisterna ställde.

Men att Trump sade att han lämnar om elektorerna i elektorskollegiet lägger sina röster på Joe Biden betyder inte att han anser att Biden är en legitim segrare.

– Jag vet inte vad som kommer att hända, sade Trump. Men jag vet en sak och det är att Joe Biden inte fick 80 miljoner röster. Om elektorerna lägger sina röster på Biden är det ett misstag eftersom han inte vunnit.

ANNONS

– Hela världen skrattar åt vår valprocess, sade han. Och mycket kommer att hända mellan idag och den 20 januari.

Trump påstod att han fått fler än de 74 miljoner röster som registrerats för honom och upprepade att röster som lagts för honom helt enkelt kastats bort. Han medgav att tiden inte är på hans sida men att fakta är det.

– Ingen tror på siffrorna, påstod han. Ingen vill se den typ av fusk som hänt.

Han sade att tusentals och åter tusentals felaktiga röster hittats i Georgia.

– Ni kommer att få se tiotusentals, sade han. Vi hittade hur de stal, vi kunde ta fast dem. Det finns inte en chans att jag förlorade Arizona, det finns inte en möjlighet att jag förlorade Wisconsin. Och i Wisconsin har de hittat massiva skillnader. Vi har tiotals miljoner fler röster än vi behöver. Detta är den viktigaste historien i vår tid, Många väljare har fått två, tre valsedlar som de kunnat använda.

LÄS MER:Kalkonen benådad – nu stänger politiken ned för storhelg

Bild: Patrick Semansky

”Döda människor har röstat”

Trump kastade ut siffror om Georgia, Pennsylvania och Michigan och sade att ”förfärliga saker” har hänt i distriktet där storstaden Detroit ligger.

– När man kommer till Detroit är det mer röster än folk som bor där. Döda människor har röstat.

ANNONS

Han påstod också att Kina inte vill ha ”Amerika först” och att det är en av orsakerna.

Trump fortsatte att diskutera siffrorna fram och tillbaka och sade att valet var riggat och att hela processen var korrupt. Människor som signerat valkuverten är i realiteten inte de som skrivit sina namn. Trump sade dessutom att valmaskinerna var felaktiga och inställda så att röster som lagts på honom hamnat hos Biden istället.

– Detta skulle inte ha hänt med ärliga medier. NI kommer att få se hur det gick till. Alla vet det. Vi vann hundratals tusen fler röster i Georgia. Vi kommer att ta över Georgia när allt har hittats. Vi vill se signaturerna på kuverten. Omräkningen som nu sker i Georgia i meningslös.

LÄS MER:Kinas Xi gratulerar Biden

Ska hjälpa republikaner i Georgia

Donald Trump sade också att han åker till Georgia på lördag för att hjälpa de republikanska kandidater som ställer upp i senatsvalet den 5 januari. Han valde mellan ”socialist” och ”kommunist” för en av demokraterna men landade till sist på ”kommunist.”

Den 14 december lägger elektorerna i elektorskollegiet sina röster sedan resultaten i alla USA:s delstater är klara. I några delstater räknas och omräknas röster fortfarande men slutresultatet kommer inte att förändras. Omkring 157 miljoner röster har räknats i presidentvalet och beräkningen är att det totala antalet röster är 158-159 miljoner när allt är klart.

ANNONS

Donald Trump behöver inte erkänna sig besegrad för att Joe Biden skall kunna tillträda som ny president. Att förloraren medger de faktiska omständigheterna och gratulerar vinnaren är kutym men en avsaknad av detta har ingen praktisk betydelse. Övergången från en president till en annan sker iallafall.

LÄS MER:Trump benådar tidigare säkerhetsrådgivare

Kritisk till Bidens ministerutnämningar

Trump ville inte säga om han kommer att ta emot Joe Biden i Vita huset på installationsdagen eller om han tänker delta då Biden svär eden den 20 januari.

– Det kommer att vara mycket svårt att ge upp.

Trump kritiserade också att Joe Biden börjat utse ministrarna i sin kommande administration. Dessa skall godkännas av senaten.

Trots sitt fortsatta insisterande att Biden vunnit på valfusk tar nu Donald Trump några steg som formellt innebär att övergången kan ske smärtfritt. Myndigheten General Service Administration, GSA, har betalat ut de 6 miljoner dollar som lagligen skall gå till vinnaren i presidentvalet för att förbereda maktskiftet. Chefen för myndigheten är utsedd av Trump och vägrade i närmare tre veckor att ge klartecken.

Trump ville inte tala om hur han ser på valet 2024 och om han ställer upp då.

– Vi får se, sade han.

LÄS MER:Israels Ambassadör: ”Kompromiss med palestinierna möjlig”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS