President Donald Trump talar om vikten av enighet under sitt första State of the union-tal till nationen..
President Donald Trump talar om vikten av enighet under sitt första State of the union-tal till nationen..

Trump lovar hålla Guantánamofängelse öppet

Han lovade att hålla det ökända Guantánamofängelset öppet, att modernisera USA:s kärnvapenarsenal och att bygga vägar och broar för miljardbelopp. Men frågan är om president Donald Trumps första State of the union-tal var enande.

ANNONS
|

Det välskrivna och förhållandevis långa talet rev ner ovationer från kongressens republikanska ledmöter, men de demokratiska politikerna tittade ofta ner och lät bli att applådera.

- Bortsett från några partiöverskridande ansatser i början var det mest en uppräkning av bedrifter och framtida ambitioner sett ur Republikanernas perspektiv. Jag är inte säker på att de demokrater som lyssnade hörde så mycket som tilltalade dem, säger Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire, till TT.

ANNONS

Guantánamo viktigt

Det mest dramatiska ögonblicket var sannolikt när Trump förkunnade att han, strax innan talet inleddes, gett order om att USA:s fängelse på Guantánamobasen på Kuba ska fortsätta att vara öppet. Dit har USA under många år fört så kallade fientliga stridande, som gripits under det krig mot terrorismen som utropades efter 11 september-dåden 2001. Fängelset, och de tortyrliknande förhörsmetoder som använts där, har kritiserats starkt av bland annat människorättsorganisationer. Trumps företrädare Barack Obama lovade att stänga det.

- Det är viktigt för Trump att bryta med så mycket som möjligt av Barack Obamas politik. Men det är också en eftergift till Republikanerna, många av partiets medlemmar tycker att fängelset ska vara kvar, säger Galdieri.

Från den träklädda talarstolen i representanthuset lovade USA:s president också att "modernisera och återuppbygga" landets kärnvapenarsenal – med syfte att avskräcka andra länder. Ett av dem är Nordkorea, vars "hänsynslösa kärnvapenambitioner" mycket snart kan hota USA, enligt Trump. Han utmålade också Kina och Ryssland som skurkstater och bad kongressen sätta stopp för de budgetregler som gör att försvaret fortfarande inte fått en riktig årsbudget.

ANNONS

I ljuset av de globala protester som bröt ut efter att USA i december erkände Jerusalem som Israels huvudstad bad Trump också kongressen att godkänna en lag som försäkrar att biståndet är i USA:s intresse.

- Det ska enbart gå till Amerikas vänner, inte dess fiender, förkunnade han.

Ekonomi och gränser

Talet hade patriotisk ton och Trump var inte blygsam när han slog sig för bröstet för Republikanernas skatteomläggning och USA:s växande ekonomi. Till partikamraternas jubel underströk han att 2,4 miljoner nya jobb skapats och att arbetslösheten är den lägsta på 45 år.

- Och arbetslösheten bland afroamerikaner är den lägsta någonsin.

Som väntat lovade den forne fastighetsmagnaten att bygga vägar, broar och vattenleder – en satsning på hisnande 1500 miljarder dollar. Han ska också arbeta för att sänka priserna på receptbelagda mediciner, som i USA är mycket dyra.

ANNONS

Något som sannolikt blir svårare att sälja politiskt är den invandringsplan som Vita huset lagt fram. Den inkluderar en 10–12 år lång väg till medborgarskap för 1,8 miljoner unga som kom till USA olagligt som barn – men även 25 miljarder dollar för stärkt gränssäkerhet (inklusive en mur) samt stopp för anhöriginvandring och USA:s visumlotteri. Trump refererade till planen som "en bra kompromiss" som borde kunna accepteras av båda partierna.

Nämnde inte #metoo

Vita huset hade i förväg lovat en partiöverskridande och enande ton i talet. Den vanligtvis frispråkige Donald Trump höll sig i stort till manus, men det var tydligt att mycket av det han sade inte gick hem hos Demokraterna. Det är också intressant att notera vad han inte tog upp, till exempel #metoo-kampanjen mot sexuella övergrepp (trots att många av åhörarna i kammaren bar svart för att uppmärksamma den) samt utredningen om rysk påverkan på den senaste valrörelsen i USA.

Talet hade samtidigt flera rörande inslag, främst då Trump berättade om de amerikanska hjältar som bjudits in för att höra anförandet på plats. Bland dem fanns föräldrarna till Otto Warmbier, den student som i fjol avled efter att ha suttit fängslad i Nordkorea, samt offer för gängkriminalitet och personer som gjort stora insatser när orkaner och skogsbränder härjat USA.

ANNONS

TT

Fakta: State of the union-talet

I januari varje år håller USA:s president ett tal i Capitolium i Washington DC inför USA:s samlade kongress, det vill säga både representanthuset och senaten. Den diplomatiska kåren bjuds också in för att höra det direktsända talet på plats.

Enligt artikel II i USA:s författning ska presidenten "vid olika tillfällen informera kongressen om läget i landet (State of the union) och rekommendera åtgärder... för deras övervägande".

USA:s första två presidenter, George Washington och John Adams, framträdde inför kongressen vid det årliga talet. Därefter valde presidenterna att meddela sig skriftligt. Woodrow Wilson återupptog den muntliga traditionen 1913.

Kongressen består av senaten, vars 100 ledamöter som väljs på sexårsmandat, och representanthuset, som har 435 ledamöter som väljs på två år.

Fakta: Donald Trump

Född 1946 i Queens i New York. Har ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor. Kontroversiell miljardär och tv-personlighet som äger ett stort antal bolag och skrivit ett 15-tal böcker.

Med sin tuffa invandringsretorik och löftet att göra Amerika stort igen vann republikanen Trump till mångas förvåning presidentvalet 2016 över demokraten Hillary Clinton. Trump är den förste presidenten i USA som inte har tidigare erfarenhet som folkvald politiker eller militär, även om han övervägt att ställa upp i presidentval tidigare. Tillträdde den 20 januari 2017.

Donald Trump är fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005. Dottern Ivanka Trump arbetar i Vita huset liksom maken Jared Kushner, som är en av Trumps högt uppsatta rådgivare.

ANNONS