Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Donald Trump och republikanerna har den senaste månaden dragit upp riktlinjerna för sitt konvent och ett viktigt tema är lag och ordning, skriver GP:s Britt-Marie Mattsson. Bild: John Minchillo

Trump lovar överraska vid konventet

Donald Trump saknar det fysiska konventet. Det är han inte ensam om. Republikanerna har laddat i över ett år för att skapa feststämning i Charlotte i North Carolina. Nu blir det ett nedtonat möte.

På måndagen inleds republikanernas konvent. Det mesta sker digitalt och bara ett fåtal framträdanden är planerade i konventarenan.

Besvikelsen är stor bland alla delegater som räknat med att få uppleva det hela på plats, nu är endast några få från varje delstat närvarande för att formellt avlägga rösterna. Ledande personer inom partiet sammanträder under konventdagarna för att besluta om partiprogrammet och olika regelverk.

Men mest saknar antagligen huvudpersonen Donald Trump konventet där han skulle ha talat inför omkring 20 000 jublande och hurrande sympatisörer.

Men mest saknar antagligen huvudpersonen Donald Trump konventet där han skulle ha talat inför omkring 20 000 jublande och hurrande sympatisörer. Trump tycker själv att han kommer bäst till sin rätt när han har ett folkhav framför sig och när han kan vika av från manus och kommunicera direkt med de som samlats och som svarar med talkörer som förstärker hans budskap.

Och det går inte att komma ifrån att konvent är något speciellt för alla som någon gång deltagit. Det är pulsen och blandningen av starka känslor och rationell politik som skapar stämningen.

Ibland – som vid det första konventet som jag bevakade 1976 då Ronald Reagan utmanade Gerald Ford – är det politiskt drama. Ibland folkfest som när Bill Clinton nominerades 1992. Ibland historiskt – som när Barack Obama valdes 2008. Men även vid nyhetsmässigt ”tråkiga” konvent, som när pappa Bush fick partiets förtroende 1988 och sonen George W 2000, är det inramningen som får både de närvarande och de som följer på avstånd att känna att den politiska temperaturen stiger. Hela staden där konventet hålls brukar vara på fötterna med middagar, mottagningar, öppna möten och demonstrationer för och emot den utvalde presidentkandidaten.

Familjemedlemmarna kommer också att framträda liksom personer som är okända för den stora allmänheten, men som har åsikter som Trump delar – mot aborter, mot striktare vapenlagstiftning och mot fortsatt utbyggnad av Obamacare.

Talarlistan i år bjuder på en rad politiker förutom Donald Trump och hans vicepresident Mike Pence. Familjemedlemmarna kommer också att framträda liksom personer som är okända för den stora allmänheten, men som har åsikter som Trump delar – mot aborter, mot striktare vapenlagstiftning och mot fortsatt utbyggnad av Obamacare.

Trump har sagt att han på olika sätt kommer att medverka under alla de fyra konventdagarna, men har inte berättat exakt hur. Han har tidigare haft tankar på att acceptera nomineringen och hålla tal på slagfältet från inbördeskriget i Gettysburg. Här höll Abraham Lincoln sitt berömda tal inför trupperna. Men efter kritik mot att använda det historiska slagfältet i sin kampanj har Trump backat och sagt att han troligen kommer att tala från Vita huset istället. Också det har lett till kritik eftersom en nominering till presidentkandidat ses som ett partievenemang och inte som en del av presidentskapet.

Demokraternas ton under partiets i förra veckan avslutade konvent var oförsonlig och särskilt de tidigare presidentparen Barack och Michelle Obama och Bill och Hillary Clinton gick hårt åt Trump. Joe Biden nämnde inte Trump vid namn, men talade om att presidenten är ansvarig för den skada som drabbat USA, bland annat av coroanspridningen.

Lag och ordning viktig tema

Donald Trump och republikanerna har den senaste månaden dragit upp riktlinjerna för sitt konvent och ett viktigt tema är lag och ordning och tuffa tag mot demonstranterna som deltagit i protesterna som urartade i samband med de fredliga manifestationerna som arrangerats av Black Lives Matter.

Trump har tidigare kallat Biden för en ”trojansk häst” som går radikala socialisters ärenden och beskrivit demokraterna som långt ut på vänsterkanten och alltför revolutionära för medel-Amerika.

Men Trump lovar också att överraska:

– Vänta så får ni se, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.