Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Trump lovade "miljoner" nya jobb till USA

USA:s president Donald Trump har nu gett sitt första tal i kongressen. Han lovade större resurser till USA:s militär, och att genom en delvis privatfinansierad fond rusta upp landets infrastruktur och skapa "miljoner" nya jobb.

 

Presidenten utlovade i kongresstalet, som sändes på alla USA:s stora kabelkanaler, stora skattelättnader för medelklassen och sänkt bolagsskatt, och säger att det kommer att bli "mycket, mycket svårare" för företag att lämna USA.

– Jag kommer att ta tillbaka miljoner jobb i landet, sade Trump, precis som under valrörelsen.

Han lovade större resurser till USA:s militär, och att genom en delvis privatfinansierad fond rusta upp landets infrastruktur och skapa "miljoner" nya jobb.

LÄS MER: Nils Bildt försökte medla i kidnappning, enligt DN

"En bild av enighet"

Presidenten inledde med att ta upp den senaste tidens vandaliseringar mot judiska begravningsplatser och dödsskjutningen i Kansas förra veckan, då en 32-årig indisk ingenjör mördades, ett "uppenbart rasmotiverat hatbrott", enligt Vita huset. – Dåden påminner om att vi är ett land som står enigt i att fördöma hat.

Han upprepade också löftet om att bygga en mur mot Mexiko, och att landet, genom att upprätthålla immigrationslagarna, kommer att höja lönerna, hjälpa arbetslösa, "spara miljarder dollar" och "göra samhället säkrare för alla".

– Vi vill att alla amerikaner ska lyckas, men det kan inte göras i laglöshet. Vi vill återupprätta lagen vid våra gränser och därför kommer vi snart att börja bygga en stor, stor, mur vid vår södra gräns, sade han och fick applåder.

Han talade också om nya drag från Vita huset.

– Vi kommer snart vidta åtgärder för att skydda vårt land mot dem som vill oss ont, sade Trump.

LÄS MER: Trumpfans hånar Sverige - med kameler

"Bättre sjukförsäkringssystem"

Han vill också "upphäva och ersätta Obamacare". Nya reformer ska sänka kostnader och öka tillgängligheten, sade Trump, och bad om hjälp både från demokrater och republikaner för ett "bättre sjukförsäkringssystem".

Som ett steg mot en bättre sjukvård för alla ska Trump jobba för att få ned läkemedelspriserna, och vill att amerikaner ska kunna teckna sjukförsäkring över delstatsgränserna.

Han vill också att familjer ska kunna få betald föräldraledighet, sade han, och fick applåder.

LÄS MER: Bush: Vi behöver fria medier

Resurser till militären

Trump sade att "utbildning är den civila rättighetsfrågan i vår tid".

Våldsvågen i landet måste brytas och antalet mord måste gå ned, betonade han.

– Varje amerikanskt barn måste kunna växa upp i ett tryggt samhälle ... Vi måste jobba med, inte mot, dem som upprätthåller lagen, sade Trump.

Han sade också att landet måste stödja brottsoffer och att han har givit departementet för inrikes säkerhet i uppdrag att bilda en myndighet som heter "Voice" ("victims of immigration crime engagement"), som ska hjälpa brottsoffer som utsatts för brott av specifikt illegala invandrare.

Han visade på fyra av sina inbjuda gäster, vars anhöriga blivit utsatta, bland annat en man vars son skjutits ihjäl av en papperslös migrant.

– Vi ger dem som har ignorerats av medier en röst, sade Trump.

Trump sade också att landet starkt står bakom försvarsalliansen Nato, men att hans "jobb inte är att representera världen".

– Mitt jobb är inte att representera världen. Mitt jobb är att representera USA.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.