Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump under talet om Iranavtalet.

Trump lämnar Iranavtalet – Europa beklagar

USA lämnar det globala kärnenergiavtalet med Iran, meddelar president Donald Trump i sitt viktigaste säkerhetspolitiska beslut – som beklagas från Europa. Trumps linje innebär också tuffare sanktioner mot Iran.

Kärnenergiavtalet med Iran beskrevs som historiskt när det skrevs under 2015. Det krävde enorma diplomatiska ansträngningar att värka fram.

I ett tal från Vita huset i Washington anklagade Trump Iran för att ljuga om kärnenergiprogrammet. Det finns bevis för det, hävdar han.

Han har kallat kärnenergiavtalet "vansinnigt" och med brister som inte har gått att åtgärda.

- Om jag skulle låta detta avtal fortlöpa skulle det snart inledas en kärnvapenkapprustning i Mellanöstern.

EU kramar avtalet

Avtalets övriga parter – Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Kina och Ryssland – har sagt att de tänker försöka hålla liv i överenskommelsen även om USA hoppar av

Frankrike, Tyskland och Storbritannien beklagar Trumps beslut. Enligt den franske presidenten Emmanuel Macron står icke-spridningsavtalet (NPT) om att inte överföra kärnvapenteknik till andra länder nu på spel.

Enligt EU:s utrikeschef Federica Mogherini är unionen fast beslutsam om att bibehålla kärnenergiavtalet.

- Jag är särskilt oroad över beskedet i kväll om nya sanktioner, säger hon enligt Reuters.

Hökarna styr

Trumps beslut medför att USA kommer att återinföra sanktionerna mot Iran och utöver det införa de mest kraftfulla sanktioner mot Iran som är möjliga. Även andra länder som stöder Iran kan komma att drabbas av sanktioner, hotar han.

Det var ett av Trumps vallöften att bryta upp avtalet. Såväl hans nye utrikesminister Mike Pompeo som den nye nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton är kända som Iranhökar.

USA:s ambassadör i Tyskland meddelade på tisdagskvällen att Tyskland omedelbart måste upphöra med sina verksamheter i Iran med anledning av de förnyade sanktionerna.

Ryssland står i kontakt med Europa efter Trumps besked om sanktionerna för att arbeta för att avtalet upprätthålls, säger Rysslands ambassadör i EU enligt den ryska nyhetsbyrån Ria.

Hot om anrikning

Iran har uttryckt att landet vill att avtalet fortsätter att gälla, trots att USA dragit sig ur. I ett tv-sänt tal säger president Hassan Rohani att USA:s besked är en historisk erfarenhet för Iran. Han anser också att USA aldrig har fullföljt sin del av avtalet, rapporterar Reuters.

Rohani poängterar dessutom att en reaktion från Iran kan bli blir att återuppta anrikningen av uran "utan gränser".

- Vi kommer att vänta flera veckor innan det beslutet tillämpas. Vi ska tala med våra vänner och allierade, de andra parterna i kärnenergiavtalet, säger han.

Ser kärnvapenhot

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hyllar Trumps besked som "modigt" och han stöder fullt ut beslutet, liksom USA:s allierade och Irans ärkefiende Saudiarabien.

I sitt tal hänvisade Trump till Israels påståenden nyligen om att Iran fortsatt utveckla kärnvapen i hemlighet:

- I dag har vi definitiva bevis på att Irans löften var en lögn.

Enligt presidenten har avtalet möjliggjort för Iran att utveckla robotar och fortsätta anrika uran.

- Ingen handling från den iranska regimen har varit farligare än försöken att skaffa kärnvapen.