Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un skriver under avtalet vid tisdagens toppmöte i Singapore.

Trump kan slå sig för bröstet efter toppmöte

De historiska bilderna från Singapore kan ge USA:s president Donald Trump en kortsiktig skjuts opinionsmässigt. Men huruvida det hjärtliga handslaget med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un hjälper Republikanerna inför höstens mellanårsval till kongressen är mer oklart.

- Trump lär slå på trumman för uppgörelsen när han kampanjar. Den centrala frågan är om republikanska politiker ställer sig bakom den, konstaterar Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Iowa, för TT.

- Toppmötet är en framgång såtillvida att varken USA eller Nordkorea nu pratar om att avfyra kärnvapen mot varandra. Men det är för tidigt att säga om det kommer att leda till att fler republikaner går till valurnorna i höst.

Skeptiska

Det är en gammal sanning att utrikespolitik har förhållandevis liten betydelse för amerikaner när de röstar. Ändå skickade Trumpkampanjen bara några timmar efter framträdandet i Singapore ut ett mejl där det hette att presidenten skrivit historia. Goldford, liksom statsvetarkollegan Richard Himelfarb vid Hofstra University i New York, säger att uppgörelsen lär landa mycket väl bland Trumpanhängare – men att många amerikaner kommer att vara försiktiga med att ta ställning innan de vet om Nordkorea faktiskt lever upp till avtalet.

- Väljare i allmänhet är skeptiska till att Trump sitter ner med en mordisk diktator, men de hoppas ändå att det kan leda till fred i regionen, säger Himelfarb.

I det demokratiska lägret är man också avvaktande, om inte kritisk. Men eftersom den senaste demokratiske presidenten Barack Obama närmade sig exfiender som Kuba och Iran är det svårt för Demokraterna att attackera uppgörelsen, påpekar Himelfarb.

- Men hade det varit Obama som träffat Kim hade Republikanerna varit rosenrasande.

Dominant ledare

Ett viktigt skäl till att toppmötet i Singapore avlöpte förhållandevis bra är att USA:s president fick framstå som dominant på den internationella scenen, anser Dennis Goldford.

- Trump älskar den bilden av sig själv. Ett skäl till att han har problem med sina allierade i väst är att han inte får vara den dominante när han träffar dem, säger han.

- Och i dagsläget kan han ta förtjänsten för uppgörelsen med Nordkorea utan att behöva ta något ansvar. Om något går fel kan han skylla på Kim.

Nordkoreas diktator har dock redan vunnit stort på toppmötet, i och med att han fotograferats bredvid Trump som en legitim världsledare. Det kan Trump komma att kritiseras för, men sannolikt inte i en nära framtid.