Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En Trump-supporter tillsammans med en pappfigur föreställande den amerikanske presidenten. Enligt New York Times verkar allt peka på att opinionsinstituten underskattat Donald Trump igen.  Bild: Markus Schreiber
En Trump-supporter tillsammans med en pappfigur föreställande den amerikanske presidenten. Enligt New York Times verkar allt peka på att opinionsinstituten underskattat Donald Trump igen. Bild: Markus Schreiber

Trump kan ha underskattats i mätningarna – igen

Valresultatet är ännu inte färdigt – men ännu en gång står det klart att många opinionsinstitut har underskattat Donald Trump, skriver New York Times.
– Det finns tillräckliga bevis för att det var stora problem återigen, säger Christopher Borick, opinionschef vid Muhlenberg College in Pennsylvania.

När Donald Trump valdes till USA:s president i valet 2016 var det många som blev tagna på sängen.

En bidragande orsak var att många etablerade opinionsinstitut hade missbedömt Donald Trumps stöd hos det amerikanska folket, som visade sig vara mycket större än vad opinionsmätningarna visade.

Nu pekar mycket på att Donald Trump kan ha underskattats igen, skriver New York Times.

”Stora problem återigen”

Exempelvis är Ohio, Iowa och Florida tre delstater är Donald Trump hade förutspåtts förlora med marginal. Men så blev inte utgången.

Snarare hade Donald Trump vunnit bekväma segrar i samtliga tre delstater redan under natten mellan tisdagen och onsdagen.

I delstater som Michigan och Nevada, som sågs som självklara vinster för Joe Biden, var de alldeles för tajta för att kunna utse en vinnare under gårdagen.

– Jag vill se samtliga resultat först. Jag vill se avvikelserna mellan valmätningarna och det slutgiltiga resultatet, säger Christopher Borick, opinionschef vid Muhlenberg College in Pennsylvania, till New York Times.

– Men det finns tillräckliga bevis att det var stora problem återigen. Hur stora de faktiskt var, återstår att se.

Enligt New Tork Times framgår det tydligt vid det här laget att Bidens stöd överskattades över hela landet, vilket också indikeras av preliminära valutgångsundersökningar.

Trump hade exempelvis förutspåtts få stort stöd bland vita väljare över 65 år – så blev det inte. Biden hade å andra sidan underpresterat i områden där invånarna är flerspråkiga, som exempelvis Miami. I det senare finns en stor andel väljare som har rötter i Kuba och som verkar har samlats bakom Trump i valet.

En mätning sticker ut

The Guardian pekar på en opinionsmätning som gjordes förra månaden av ABC och Washington Post som kanske den mest missvisande av samtliga. Denna pekade på att Biden var på väg mot en överlägsen seger – något som inte visat sig vara sant över huvud taget.

– Detta är en katastrof för opinionsinstituten, mediebranschen och analytiker som paketerar och tolkar opinionsmätningarna för offentlig konsumtion, kommenterar David Graham, politisk kolumnist på the Atlantic.

– Den verkliga katastrofen är att opinionsmätningarnas misslyckande inte lämnar något tillförlitligt sätt för amerikanerna att förstå vad de ska tro när det inte är val, vilket in sin tur hotar vår förmåga till att fatta olika beslut eller gå samman som nation”.

En som snarare verkar ha landat närmare, är Trafalgar Groups opinionsmätning, som visade på ett jämnt resultat 2016 så väl som detta val, skriver New York Times. Hur det kommer sig att deras mätningar visat sig vara så tillförlitliga återstår att se.

Vid lunchtid på onsdagen var valet fortsatt en rysare. Joe Biden leder visserligen med viss marginal, men utgången kan gå fortfarande till vilket håll som helst. Enligt TT hade Trump knappat in på Biden i Arizona, medan Biden knappat in på Trump i Georgia – två delstater som båda kan komma att fälla avgörandet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.