Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump och dennes juridiske rådgivare Rudy Giuliani. Arkivbild.

Trump: Kampanjen betalade inte tystnadsavtal

USA:s president Donald Trump hävdar att hans kampanj inte haft något att göra med utbetalningen av 130 000 dollar till en kvinna som påstår att hon haft en kärleksaffär med presidenten. Detta efter att Trumps juridiske rådgivare Rudy Giuliani berättat att Trump ersatte en advokat för överföringen till kvinnan.

"Överenskommelsen var av privat karaktär. Pengar från kampanjen, eller kampanjbidrag, hade inget att göra med transaktionen", skriver Trump via Twitter.

Presidenten påstår också att pengarna som advokaten Michael Cohen använde kom från ett månatligt arvode Cohen fick – som inte heller hade något med valkampanjen att göra. Cohen använde dem för att genom ett tystnadsavtal stoppa de "falska och utpressningsliknande" anklagelser som gjorts av kvinnan, Stephanie Clifford, om en affär, skriver Trump.

Han lägger till att han anser att avtalet fortfarande gäller och hotar Clifford med rättsliga åtgärder för att ha brutit det.

Låg profil

Rubrikerna om Trumps påstådda affär med Clifford, som ska ha ägt rum 2006 då Trump inte var politiskt aktiv, har skuggat hans presidentskap i flera månader.

De 130 000 dollarna betalades ut kort före presidentvalet i november 2016. I februari i år anmälde övervakningsorganisationen Common Cause Trumpkampanjen till valmyndigheten FEC eftersom man misstänkte att betalningen hade skett via kampanjorganisationen, vilket vore ett brott mot landets kampanjfinansieringslagar.

Det är sannolikt detta Trump nu försöker stävja. Sedan tidningen The Wall Street Journals avslöjande om betalningen och tystnadsavtalet i januari har han i stort hållit en låg profil och refererat till advokat Michael Cohen, som i amerikanska medier beskrivs som Trumps "fixare".

Samtal registrerades

FBI genomförde räder i Michael Cohens kontor, hem och hotellrum i början av april. Underrättelsetjänsten uppges också har registrerat advokatens samtal. Tidigare under torsdagen rapporterade det amerikanska mediebolaget NBC att Cohens samtal hade avlyssnats av FBI, men några timmar senare backade man från den uppgiften och uppgav att det handlade om att telefonsamtal hade registrerats – inte avlyssnats.

Så sent som i april sade Trump att han visste att Cohen "ingått en överenskommelse" men att han inte kände till vem som fått de 130 000 dollarna.

- Nej, jag vet inte. Nej, sade presidenten när han intervjuades ombord på presidentflygplanet Air Force One enligt nyhetsbyrån AFP.

Slussade pengar

Denna lågmälda linje satte Trumps nyanställde juridiske rådgivare Rudy Giuliani stopp för i en intervju med tv-kanalen Fox News på onsdagen. Giuliani, som var New Yorks borgmästare 1994–2001, sade att Trump ersatte Cohen för överföringen.

- De slussade pengarna genom en advokatfirma och presidenten återbetalade dem, sade Giuliani och lade till att överföringen var laglig eftersom den inte togs från Trumps kampanjpengar.

I en annan intervju, med The Wall Street Journal , säger Giuliani att Trump förmodligen inte kände till överföringen när den gjordes, eftersom presidenten gett sin advokat rätt att lösa frågan på egen hand.

Ser rött

Uttalandet får Stephanie Cliffords advokat Michael Avenatti att se rött. "Varje amerikan, oavsett politisk tillhörighet, borde förargas över vad som nu kommit fram. Trump stod ombord på Air Force One och ljög rakt upp och ner", skriver han på Twitter.

Clifford har stämt presidenten för ogiltigt avtal, hon menar att tystnadsavtalet inte är giltigt eftersom Trump aldrig undertecknade det. En stämning har också lämnats in rörande förtal, då Trump slagit ner på Cliffords påstående att hon 2011 hotades av en man som jobbade för honom.

Clifford är även känd under namnet Stormy Daniels. Hon har medverkat i flera porrfilmer och på senare år även regisserat och producerat porrfilm.