Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/100

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Trump: Jag trodde att det skulle vara lättare

De första hundra dagarna har kantats av skandaler, svidande politiska nederlag och uppmärksammade uttalanden och tweets. I en exklusiv intervju med Reuters ser Donald Trump tillbaka på sin första tid som president – den så kallade smekmånaden.

På lördag är det 100 dagar sedan Donald Trump tillträdde som USA:s president. I en exklusiv intervju med nyhetsbyrån Reuters reflekterar han över sina 100 dagar som ledare för en av världens mäktigaste länder, och berättar bland annat att han är förvånad över hur svårt hans jobb är.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag älskade mitt tidigare liv, jag hade så mycket på gång. Det här är tuffare än vad jag är van vid. Jag trodde att det skulle vara enklare, säger Donald Trump.

Under sina första 100 dagar har han attackerat stora delar av USA:s presskår med anklagelser om ”fejkade nyheter”. Hans stab har förföljt av utredningar om eventuella kopplingar till ryska hackare. Och han har bytt åsikt i viktiga frågor.

”Ensam man”

Dale Kuehne, professor vid Saint Anselm College i New Hampshire som studerat Trumps bakgrund och ledarstil, säger att den politiskt och militärt oerfarne presidenten är en ensam man som är besatt av att vinna och som har svårt med förbindelser utanför affärslivet. Det gör att vänskapliga relationer, exempelvis med andra länder, inte är viktiga för honom.

– Han ser människor och länder som transaktioner. Och han är ingen ideolog utan väldigt pragmatisk. Om han inser att han behöver hjälp med Nordkorea så kan han bortse från sin tidigare kritik mot Kina och bli mycket trevligare mot dess ledare.

Sådana svängningar har skett på flera områden under presidentens första tid. Försvarsalliansen Nato, som under valrörelsen kallades "föråldrad", är inne i finrummen igen. Strafftullarna mot Kina uteblev. Och USA drar sig trots allt inte ur frihandelsavtalet Nafta.

”Jag älskade att köra bil”

I intervjun med Reuters reflekterar Trump över hur hans nya liv ser ut jämfört med sitt ”gamla” och nämner bland annat att han fortfarande inte vant sig vid livvakternas dygnet runt-närvaro.

– Man lever verkligen i sin egen kokong, det är en sådan massiv säkerhet som gör att man inte kan gå någonstans.

Han fortsätter med att han saknar att köra bil.

– Jag älskar att köra bil. Jag kan inte göra det längre.

1 361 dagar kvar

Motgångarna till trots har Trumpstyret ändå tagit tag i den enligt presidenten skadliga olagliga invandringen, bland annat genom utökade deporteringar. Trumps kritiker framhåller att samhällsklimatet i USA blivit hårt, att hans vana att hänga ut medier via Twitter är långt ifrån presidentlik. Anhängarna å sin sida talar om en sällan skådad optimism.

– Hans största utmaning framöver blir samarbetet med kongressen. Och handelsfrågorna och globaliseringen är svåra för honom att hantera, säger Kuehne om framtiden.

Ett är klart, de återstående 1 361 dagarna med Trump lär bli fortsatt fyllda av kontroverser.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.