USA:s president Donald Trump skakar hand med det nordkoreanska toppsändebudet Kim Yong-Chol.
USA:s president Donald Trump skakar hand med det nordkoreanska toppsändebudet Kim Yong-Chol.

Trump: Jag har inte läst brevet ännu

USA:s president Donald Trump tog emot det nordkoreanska toppsändebudet och generalen Kim Yong-Chol i Vita huset. Därefter berättade Trump att hans möte med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un verkligen blir av – men än har han inte öppnat diktatorns brev.

ANNONS
|

- Vi kommer att mötas den 12 juni i Singapore, säger Trump om de planerade samtalen med Kim Jong-Un.

- Men det kommer att bli en process, fortsätter han, men understryker att han är positiv.

ANNONS

- Jag tror att det förmodligen kommer att bli en väldigt lyckad process, en väldigt lyckad process till slut, säger han.

Ännu levde hoppet om toppmötet när Kim Yong-Chol kom till Vita huset i Washington på fredagen. Trump tog emot och nordkoreanen överlämnade ett brev från Kim Jong-Un.

- Jag tror att vi begår ett stort misstag om vi inte håller det, sade Trump efter besöket och tillade att han tror att samtalen kommer att bli framgångsrika.

- Jag tror verkligen att de vill åstadkomma någonting.

Enligt Trump vill Nordkorea genomföra en kärnvapennedrustning.

"Trevligt brev"

Han sade att han fått Kim Jong-Uns hälsning som han bland annat beskrev som "ett väldigt trevligt brev".

ANNONS

- Det var ett väldigt intressant brev, sade Trump också.

Han skämtade om journalisternas nyfikenhet angående innehållet i brevet.

- Ni vill se det? sade presidenten och frågade hur mycket pengar de kunde erbjuda.

Men strax innan Trump lämnade mötet orsakade han en viss förvirring genom att säga att han inte läst brevet från Kim.

- Jag har inte sett det än, jag avstod avsiktligt från att öppna brevet, sade han och tillade.

- Jag kan vara på väg att möta en stor överraskning, gott folk.

ANNONS

Däremot berättade presidenten att han diskuterat om en hel del saker med Kim Yong-Chol.

- Vi pratade om sanktioner, sade Trump och tillade att även om processen inleds den 12 juni kan det ta lång tid innan något avtal är på plats.

Inga nya sanktioner

På en direkt fråga svarade Trump också att de inte pratat någonting om mänskliga rättigheter.

Kim Yong-Chol var den högst rankade nordkoreanen som besökt Vita huset sedan 2000, när president Bill Clinton fick ett liknande besök.

Samtalen i Vita huset varade i nästan två timmar. Med på mötet var också Kim Yong-Chols delegation och den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo.

Så länge samtalen pågår med Pyongyang kommer inte några ytterligare sanktioner att införas mot Nordkorea, meddelade Trump efteråt.

"Ett möte"

Den amerikanske presidenten sade före mötet att han vill att nedrustningsprocessen för de nordkoreanska kärnvapnen ska gå fort. Men efter besöket sade han att det kan komma att ta tid. Samtidigt var Trump hoppfull om att samtalen med Kim Jong-Un kan leda till ett slut på konflikten på Koreahalvön.

ANNONS

Under ett plötsligt möte på ministernivå mellan Nord- och Sydkorea i gränsbyn Panmunjom på fredagen avhandlades en rad frågor. Delegationerna enades om att samtal om olika militära frågor ska hållas den 14 juni i Panmunjom.

I vår har beskeden om Nordkoreas vilja att skrota sina kärnvapen varit tvetydiga. Landets ledare Kim Jong-Un berörde frågan när han träffade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, enligt Nordkoreas officiella nyhetsbyrå.

- Nordkoreas vilja till kärnvapennedrustning på den koreanska halvön är fortsatt oförändrad och står fast, sade Kim, rapporterar KCNA.

TT

Bakgrund: Upptinade och försämrade relationer

Under våren 2018 har relationen mellan diktaturen Nordkorea och västvärlden i hög grad tinat upp, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

Den 27 april möttes ledarna för de två koreanska nationerna i fredshuset i Panmunjom, på gränsen mellan Nord och Syd, och enades om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Den 9 maj besökte USA:s utrikesminister Mike Pompeo Nordkoreas huvudstad Pyongyang och träffade Kim Jong-Un, vilket sågs som en förberedelse för ett toppmöte mellan Kim och USA:s president Donald Trump.

Nordkorea uppgav i slutet av maj att man, som utlovat, förstört sin anläggning för kärnvapentester i Punggye-ri. Ett annat tecken på god vilja var frisläppandet av tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea. Planer på ett toppmöte i Singapore mellan Kim och USA:s president Donald Trump den 12 juni tog form.

Nyligen kom dock en plötslig vändning. Nordkorea ställde in ett planerat möte på hög nivå med Sydkorea. Regimen sade sig även behöva ompröva toppmötet i juni om USA insisterar på att Nordkorea ger upp sitt kärnprogram och beskrev USA:s signaler som "okunniga och korkade". Ledningen i Pyongyang var också upprörd över USA:s och Sydkoreas militärövningar.

I ett brev till Kim den 24 maj ställde Trump in toppmötet med hänvisning till "den enorma ilska och er öppet fientliga inställning" men han förklarade sig vara villig att ses om Kim "ändrar sig".

Efter att ha tagit emot det nordkoreanska toppsändebudet och generalen Kim Yong-Chol i Vita huset i Washington den 1 juni sade Trump att mötet i Singapore den 12 juni med Kim blir av.

ANNONS