Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Arkivbild.

Trump: Jag är motvillig till krig mot Iran

USA:s president Donald Trump säger att han är fortsatt motvillig att inleda ett krig mot Iran.

Spänningarna mellan USA och Iran har byggts upp ytterligare den senaste tiden.

Trump har aviserat nya omfattande sanktioner mot landet och Iran har svarat med att frångå vissa av sina åtaganden i kärnenergiavtalet och har poängterat att amerikanska fartyg finns inom räckhåll för iranska robotar.

Trump sade under helgen att det skulle bli slutet för Iran om landet vill kriga. Men Trumps "folkmordsgliringar" kommer inte sätta stopp för Iran, säger landets utrikesminister Mohammad Javad Zarif.

- Hota aldrig en iranier. Försök med respekt – det fungerar! säger han.

Hot och förstärkning

Teheran har även hotat med att stänga inloppet till Persiska viken och USA har förstärkt sin militära närvaro i regionen med hänvisning till uppgifter om att Irantrogna grupper planerar attacker mot amerikanska intressen.

För ett år sedan lämnade USA kärnenergiavtalet med Iran. Avtalet, som även skrivits under av fem andra länder, syftar till att se till att Iran inte ska förvärva eller utveckla kärnvapen.

Landet får anrika uran till högst 3,67 procent, för att stoppa framtagandet av en fungerande kärnladdning. Det är långt under den anrikningsgrad på 20 procent som Iran kom upp i före kärnenergiavtalet.

Irans utrikesminister har varnat för att spänningarna länderna emellan kan leda till en "farlig situation". Men Trump säger att han inte vill strida.

- Men när du har en situation som Iran så kan du inte låta dem ha kärnvapen – du kan bara inte låta det hända.

Kongressen ska informeras

Källor i den amerikanska kongressen uppger att höga regeringsföreträdare ska informera senaten och representanthuset om Iranfrågorna på tisdagen. Enligt uppgifterna är det utrikesminister Mike Pompeo, tillförordnade försvarsministern Patrick Shanahan, försvarschefen general Joseph Dunford samt en icke namngiven företrädare för underrättelseorganen som ska stå för informationen.

Enligt Trump har Washington inte närmat sig Teheran för att öppna upp samtal om den förvärrade krisen mellan länderna.

"Iran kommer att ringa oss om och när de är redo. Under tiden fortsätter deras ekonomi att kollapsa – mycket sorgligt för det iranska folket!", skriver Trump på Twitter.

"Tona ner"

FN:s talesperson Stephane Dujarric uppger att FN håller samtal med USA och Iran för att lugna ned situationen.

- Vi ber av alla parter att tona ner retoriken, säger han.

Enligt Reuters pekar den brittiske utrikesministern Jeremy Hunt på att USA inte vill ha krig men han varnar också Iran för att underskatta beslutsamheten i Washington om amerikanska intressen attackeras.

- Och det är någonting som iranierna behöver tänka över mycket, mycket noga, säger Hunt.

Rättad: I en tidigare version angavs fel anrikningsgrad som Iran får komma upp i.