Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump.

Trump: Iran gjorde ett mycket stort misstag!

Irans revolutionsgarde har skjutit ned en amerikansk drönare och uppger att den befunnit sig över Iran. USA bekräftar att en av landets drönare skjutits ned, men hävdar att den befann sig i internationellt luftrum.

"Iran gjorde ett mycket stort misstag!" skriver USA:s president Donald Trump på Twitter.

Han uppger att drönaren var obeväpnad och helt klar var i internationellt luftrum. När han fick frågan av reportrar om USA ska attackera Iran militärt svarade han:

- Ni kommer att få veta.

Samtidigt säger Trump att han tror att nedskjutningen kan ha varit ett misstag.

Nancy Pelosi, talman i representanthuset i kongressen, säger att situationen är "farlig". Pelosi, som representerar Demokraterna till skillnad från Trump som representerar Republikanerna, tillägger att USA inte vill gå till krig mot Iran.

- Jag tror inte att presidenten vill gå till krig. Det finns ingen aptit på krig i det här landet, säger hon.

"Falska" rapporter

Den amerikansktillverkade drönaren av typen Global Hawk träffades av en projektil "efter att ha inkräktat på iranskt luftrum" över vattnen i provinsen Hormuzgan, enligt revolutionsgardet. "Den sköts ned när den kom in på iranskt luftrum nära Kouhmobarak-distriktet", skriver gardet i ett uttalande.

Iran vill med nedskjutningen sända en tydlig signal till USA, säger revolutionsgardets befälhavare Hossein Salami i iransk tv.

Ali Shamkhani som ingår i Irans säkerhetsråd säger att landets gränser är "en röd linje".

- Vi kommer att reagera mot varje aggression. Iran vill inte ha krig med någon, men vi är beredda att försvara vårt land, säger han.

Men de iranska rapporterna om att drönaren befann sig över Iran stämmer inte, hävdar den amerikanska militärledningen i ett uttalande.

- De iranska rapporterna om att farkosten befann sig över Iran är falska, säger talespersonen Bill Urban.

- Det här var en oprovocerad attack mot en amerikansk övervakningsfarkost i internationellt luftrum.

Bolton till Israel

En Global Hawk-drönare kan flyga på hög höjd i mer än 30 timmar och ta högupplösta bilder över stora områden i alla typer av väder, uppger tillverkaren Northrop Grumman på sin hemsida.

Iran påstår att USA ljuger om var drönaren befann sig och ska ta frågan till FN.

FN-chefen António Guterres säger sig vara oroad över nedskjutningen och han manar till lugn.

- Det är viktigt att alla parter använder maximal återhållsamhet och undviker alla åtgärder som kan förvärra situationen, säger hans talesperson Stephane Dujarric.

USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton ska resa till Israel för att diskutera "regional säkerhet" med premiärminister Benjamin Netanyahu, meddelar Vita huset.

"En katastrof"

Det politiska och militära läget mellan Iran och USA och dess allierade har blivit allt mer spänt under senare tid. Förhållandena hårdnade ytterligare genom att USA försöker skapa internationell samsyn om att Iran ligger bakom förra veckans attacker på två tankerfartyg i Omanbukten, och även ett angrepp mot fyra tankrar utanför Förenade arabemiraten den 12 maj.

Iran förnekar inblandning i händelserna.

Även på onsdagen uppgav Irans säkerhetsråd att det inte söker någon militär konfrontation, enligt statliga nyhetsbyrån Irna. Samtidigt uppgav president Hassan Rohani att Iran inte kommer att förhandla med USA under press.

Rysslands president Vladimir Putin säger att en amerikansk användning av militärt våld mot Iran vore ett steg i fullständigt fel riktning.

- Det vore en katastrof för regionen. Det skulle leda till en ökning av våldet och av antalet flyktingar, säger Putin som tillägger att konsekvenserna är "svåra att beräkna".