Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Donald Trump har inte svenska, utan tyska, anor. Men presidentkandidaten hänvisar gärna till Sverige. Arkivbild.

Trump: Inte svenskar som spränger

Den amerikanske presidentaspiranten Donald Trump fortsätter att attackera muslimer – genom att hänvisa till Sverige.

Världen håller på att sprängas i luften och det är inte folk från Sverige som står för skadorna, säger Trump, intervjuad av journalisten Piers Morgan i det brittiska tv-bolaget ITV:s morgonshow på måndagen, apropå det "enorma problemet med radikal islamistisk terror".

Trump har under sin kampanj föreslagit att muslimer ska stoppas från inresa till USA på grund av terrorrisken.

LÄS OCKSÅ: Döttrarna Clinton och Trump var bästisar - presidentvalet har gjort dem till rivaler


Det är långt ifrån första gången som Trump framhåller svenskar som ett fredligt folk som inte ägnar sig åt terrorism. I fjol förklarade han till exempel för tv-kanalen CNN:s reporter att det "inte var folk från Sverige som sprängde World Trade Center" vilket ju, konstaterar Washington Post som sammanställt några av Trumps Sverige-uttalanden, är korrekt.

LÄS OCKSÅ: Trump tar hjälp av klimatskeptiker

 

 


Stämmer gör däremot inte Trumps tidigare påstående att han själv är av svenskt ursprung. I den självbiografiska boken "The Art of the Deal", utgiven 1987, hävdar Trump att hans farfar invandrade till USA från Sverige. Detta har tillbakavisats av författare till flera andra Trump-biografier. Och enligt utdrag ur folkbokföringsregistret, som nyhetssajten Buzzfeed tagit del av, kom både Trumps farfar och farfarsfar i själva verket från Tyskland.

LÄS OCKSÅ: "Jättebra" möte mellan Trump och parti