Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sydkoreanska soldater på vakt vid bron som leder till den demilitariserade zonen nära gränsstaden Panmunjom. Arkivbild.

Trump: Inga militärövningar under OS

USA och Sydkorea kommer inte att genomföra några gemensamma militärövningar under vinter-OS i Pyeongchang i februari. Det meddelar Sydkoreas presidentkansli.

Beskedet ges efter ett telefonsamtal mellan president Donald Trump och Sydkoreas president Moon Jae-In. Den amerikanske presidenten ska också ha sagt att han hoppas att de återupptagna kontakterna mellan Nord- och Sydkorea ska leda till goda resultat. Den amerikanske presidenten lovar också att skicka en delegation på hög nivå, med bland annat medlemmar ur familjen Trump, till de olympiska spelen.

Trump skriver samtidigt på Twitter att de samtal som är tänkta att ske på hög nivå mellan de båda koreanska staterna i nästa vecka är bra, men antyder samtidigt att de inte skulle ha kommit till stånd utan hans eget agerande. "Tror någon verkligen att samtal och dialog skulle pågå mellan Nord- och Sydkorea just nu om inte jag varit fast, stark och villig att satsa vår totala styrka mot Nord", frågar Trump retoriskt.

Kontakterna mellan de båda koreanska staterna har börjat tina sedan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un slagit an en försonlig ton och erbjudit sig att skicka nordkoreanska deltagare till OS.

Sydkorea har föreslagit att företrädare för de båda koreanska staterna ska träffas i gränsstaden Panmunjom den 9 januari. På onsdagen öppnades åter de så kallade heta linjen, en direktlinje mellan Nord- och Sydkorea.