Donald Trump höll sitt första State of the union-tal.
Donald Trump höll sitt första State of the union-tal.

Trump höll "hyllningstal till sig själv"

USA:s president Donald Trump ägnade sitt första State of the union-tal till att presentera sin egen agenda och vad han har åstadkommit, säger forskaren Erik Brattberg.

ANNONS

Donald Trump inledde sitt tal om tillståndet i nationen med att tala om USA:s "otroliga framsteg och framgångar" det senaste året, när han suttit på presidentposten.

- Han bekräftar att han har fått den amerikanska ekonomin att växa och USA befinner sig i rätt riktning. Det är ett budskap som Republikanerna gillar att höra, speciellt när det är mellanårsval, säger Erik Brattberg, forskare vid den amerikanska tankesmedjan Carnegie Endowment.

ANNONS

Talet var väldigt lite framåtriktande, enligt Brattberg.

- De enda initiativen han presenterar handlar om infrastruktur och immigrationsreformen, och han nämnde att fängelset Guantánamo ska hållas öppet, det var de enda nyheterna.

Ingen gräns

Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire, noterar att Trump använde ett hårt språk mot främst Nordkorea – men att han inte satte någon gräns, någon "röd linje" för när USA ska reagera. I allmänhet anser han att talet var detaljfattigt, både när det gäller utrikespolitiken, handeln och kampen mot opiatberoende.

- Men när han talade om invandringsfrågan var han noga med att inrama den med det farliga centralamerikanska gänget MS-13. Där var tonen betydligt mer hård än exempelvis (republikanen) GeorgeW Bushs för tio år sedan, säger Galdieri.

I övrigt följde talet många av Trumps klassiska teman. Galdieri noterar att presidenten hyllade den amerikanske arbetaren och landets poliskår samt talade om patriotism, bland annat underströk han att man ska stå upp när nationalsången spelas.

ANNONS

Politisk långkörare

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, säger att Donald Trump satte tonen för avsnittet om invandringspolitiken genom att börja med att prata om hur USA drabbats av våld, droger och banditer, som enligt Trump flyter över gränsen från Mexiko. Trump nämnde bland annat att han ville försvåra anhöriginvandring, vilket möttes med burop från delar av publiken, och upprepade löftet från valkampanjen om att han vill bygga en mur mot Mexiko, samtidigt som han öppnade för möjligheten till medborgarskap för närmare två miljoner så kallade "dreamers".

- Invandringen och frågan om de miljontals papperslösa har varit en långkörare i amerikansk politik under det senaste året, och går också ihop med Trumps allmänna nationalism och "America first"-politik. Det är oklart hur Demokraterna reagerar på kraven som Trump knyter till frågan om de papperslösa, men också hur hans egen väljarbas ställer sig till att ge medborgarskap till gruppen, säger Blanck.

Försonande inslag

Dag Blanck lyfter fram att Trump hade en försonande ton i talet med budskapet att han vill söka samarbeten, och säger att det fanns optimism i beskrivningen av USA:s utveckling som skiljer sig markant mot hur Trump pratade om landet under valkampanjen.

ANNONS

- Han kan i sina andra tal och tweets vara väldigt splittrande och kritisk, men det hörde man ingenting av nu. Nu vill man ha enighet och gå framåt. Även om Republikanerna har majoritet i kongressen har Trump haft svårt att få den med sig, han behöver därför stöd även från demokrater, säger Blanck.

TT

ANNONS