Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Trump ger miljömyndigheter munkavle

USA:s president Donald Trump har gett departementet för markfrågor och naturresurser order om att all viktig kommunikation i fortsättningen ska gå genom Vita huset.

Bland annat ska "inkommande korrespondens" från miljöorganisationer och representanter för ursprungsbefolkningar, liksom från kongressen, kontrolleras innan förvaltningen får tillstånd att svara, enligt ett internt dokument som nyhetsbyrån AFP tagit del av.

Trumps stab har också vidtagit åtgärder för att begränsa vad tjänstemän på miljömyndigheten EPA och jordbruksdepartementet skriver på sociala medier samt deras möjligheter att kontakta journalister, rapporterar amerikanska medier.

Gemensamt för dessa myndigheter är att de hanterar frågor om skydd för miljö och klimat. Trump har sagt att regelverket på detta område är byråkratiskt och lovat att luckra upp lagstiftningen. Senast i tisdags gav han klartecken för att dra två kontroversiella oljeledningar som tidigare stoppats efter protester från miljöaktivister.

Även USA:s nationella parkmyndighet har fått en uppsträckning. Myndighetens Twitterkonto stängdes tillfälligt av sedan det publicerat bilder som visade att förre presidenten Barack Obamas installationsceremoni lockade större publik än Trumps.

- Det skickades ut riktlinjer till myndigheten om att följa de regler som finns, kommenterar Vita husets pressekreterare Sean Spicer.