Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Trump gav sig på Sverige – igen

Det var långt i från fullsatt i Tulsa i Oklahoma, när USA:s president Donald Trump höll sitt första massmöte sedan pandemin stängde stora delar av landet.
När han hyllade sin egen coronastrategi lyfte han än en gång fram Sverige som ett dåligt exempel.
– Fråga hur det går i Sverige, sade han.

Arenan i Tulsa kan ta emot strax under 20 000 besökare, och Trumps kampanj har inför det första massmötet sedan pandemin drabbade landet med full kraft sagt att intresset har varit betydligt större än arenans kapacitet.

– Jag har aldrig sett något liknande. Ni är krigare. Tack, sade presidenten till anhängarna.

Trots det såg det ut att vara färre än väntat i arenan, och många av dem som dykt upp bar inte munskydd, trots att sådana enligt kampanjen delades ut vid säkerhetskontrollerna.

Lyfte Sverige som dåligt exempel

I ett försök att hylla den egna coronastrategin lyfte Donald Trump upp Sverige och Brasilien som dåliga exempel på hur det går när man inte stänger ner samhället.

– Fråga hur det har gått i Brasilien, inte bra. Ni har hört om Sverige, ja för mycket. Fråga hur det går i Sverige, inte bra, sade han.

Sedan konstaterade han att USA:s strategi räddat miljoner liv men att det nu är dags att öppna upp och gå tillbaka till arbetet.

Det är inte första gången Donald Trump använder Sverige som ett varnande exempel. I början av april sade han vid en presskonferens att USA kanske skulle haft två miljoner döda om de gjort som Sverige.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell, tyckte då att kritiken mot Sverige var frustrerande och menade att olika länder har olika metoder för att uppnå samma mål.

– Jag tycker att man överdriver skillnaderna. Att utmåla Sverige som något väldigt konstigt bygger inte på några egentliga fakta, sade Anders Tegnell då.

LÄS MER: Mer Sverigekritik från Donald Trump – Tegnell frustrerad

”Uppenbart skämt”

Trump sade också i talet att han uppmanat till att färre coronatester ska genomföras i landet, eftersom fler tester också innebär fler bekräftade fall.

Det var inte helt tydligt om Trump skämtade eller menade allvar, men en talesperson för Vita huset uppgav att det "uppenbart var ett skämt", och att landet utfört fler än 25 miljoner coronatester.

Sex medarbetare testat postitivt

Inför mötet i Tulsa meddelade Trumps omvalskampanj att sex medarbetare testat positivt för covid-19, men att ingen som testat positivt skulle närvara vid evenemanget.

Att Trump valde att hålla massmötet mitt under pandemin kritiseras av Demokraternas presidentaspirant Joe Biden.

"Donald Trump är så ivrig att återgå till sina kampanjmöten att han är beredd att utsätta människor för risk och bryta mot (smittskyddsmyndigheten) CDC:s riktlinjer – så länge de skriver på ett avtal där de lovar att inte hålla hans kampanj ansvarig", skriver han på Twitter.

Biden har återkommande attackerat Trumps hanterande av coronakrisen, där presidenten inledningsvis avfärdade riskerna med viruset. Själv hävdar Trump att hans agerande räddat hundratusentals liv och skyller på medierna för att hans insatser inte har fått tillräckligt med uppmärksamhet.

LÄS MER: Trumpkampanj startar trots smittorisk

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.