Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Republikanska senatorer under en paus i riksrätten.
Republikanska senatorer under en paus i riksrätten.

Trump frias i riksrätten efter stormningen av Kapitolium

Först skulle senaten inte kalla vittnen i riksrätten. Sedan kom omröstningen där beslutet ändrades. För att till sist upphävas och bara läggas till protokollet. Därmed frikänns Donald Trump.

När senaten röstade sent på lördagskvällen blev resultatet 57 för fällande dom mot 43 för friande. Sju republikaner röstade med de femtio demokraterna – Mitt Romney, Susan Collins, Lisa Murkowski, Ben Sasse, Pat Toomey, Richard Burr och Bill Cassidy.

Men senatens republikanske minoritetsledare Mitch McConell – som röstade för att fria – sade att Trump ändå ytterst är ansvarig för stormningen..

– Det finns ingen tvekan – ingen – om att han praktiskt och moralisk är ansvarig för att ha provocerat till detta. De gjorde det här för att de hade blivit fyllda med vilda falska påståenden av den mäktigaste mannen på jorden därför att han var arg för att han hade förlorat valet.

Donald Trump kommenterade frikännandet med att tacka de republikanska senatorerna för att de ”stod upp för konstitutionen.”

Det blev en dramatisk lördag i senaten då riksrätten var på väg att avslutas. Några timmar tidigare kom avslöjandet att den republikanske minoritetsledaren i representanthuset Kevin Mc Carthy haft ett samtal med Donald Trump mitt under stormningen av Kapitolium den 6 januari. Enligt flera republikanska ledamöter skall McCarthy har ringt Donald Trump och bett honom att agera sedan mobben tagit sig in och jagat politiker.

McCarthy själv fanns på sitt kontor där fönsterrutor slogs sönder och hans stab försökte komma undan. Trumps vicepresident Mike Pence fördes i säkerhet samtidigt som en galge med en snara monterades utanför byggnaden och ropen skallade ”Häng Mike Pence”.

Demokraterna krävde att vittnen skulle kallas

Enligt anteckningar av republikanska kongressledamöter skall Donald Trump ha varit ointresserad av att ingripa och stoppa stormningen.

– Well, McCarthy, sade Trump. De här personerna är mer upprörda över valresultats än vad du är.

Det fick McCarthy att att skrika:

– Vem f-n tror du att du talar med?

Det var detta avslöjande som fick demokraterna att kräva att vittnen skulle kallas. Dessförinnan var demokraterna och republikanerna överens om att inte ha några vittnen och att slutpläderingarna och domen skulle vara över på lördagen. Nästa vecka är senaten ledig och senatorernas chaufförer satt i bilarna och väntade på att processen skulle vara över. Alla senatorerna hade planerat att resa hem till sina hemstater på lördagseftermiddagen.

Men med de nya uppgifterna bestämde sig demokraterna för att kräva att vittnen skulle framträda. Det fick i sin tur Donald Trumps advokat Michael van der Veen att ursinnigt kräva att han också skulle få kalla vittnen. Han sade – medan demokraterna skrattade – att han tänkte förhöra demokraternas talman i representanthuset Nancy Pelosi och vicepresident Kamala Harris.

– Inte på zoom och inte här i senaten, utan på mitt kontor i Philadelphia.

Fyra republikaner röstade med demokraterna

När omröstningen om vittnen genomfördes visade det sig att fyra republikanska senatorer röstade med demokraterna. Trumps mest lojala senator, Lindsey Graham, ändrade sig sedan omröstningen var klar och sade att han också ville ha vittnesförhör.

Men därefter överlade republikanerna och demokraterna och beslutade att lägga avslöjandet om Kevin McCarthy till handlingarna och fortsatte efter några timmar med de planerade slutpläderingarna.

Republikanerna ville avsluta processen och hänvisade till att riksrätten strider mot konstitutionen och att Trumps tal och tweets ligger inom ramen för yttrandefriheten. Demokraterna är av motsatt uppfattning – Trump är åtalad för uppvigling till stormningen av Kapitolium. Och den viktigaste delen i åtalet är att Trump inte gjorde något för att stoppa sina sympatisörers intrång. Telefonsamtalet mellan Trump och Kevin McCarthy var ett nytt inslag i den argumentationen.

Men med insikten om att vittnen skulle dra ut på tiden och att det skulle krävas domstolsförfaranden för att tvinga en del av dem att delta beslutade demokraterna att dra tillbaka kravet.

Risken var överhängande att processen skulle kunna dra ut flera veckor utan att republikanerna för den sakens skull skulle ändra uppfattning. Majoriteten av senatorerna vill frikänna Donald Trump. Det krävs två tredjedels majoritet för en fällande dom.

Demokraterna hävdar att Donald Trump har kopplats till att ha uppviglat till stormningen och för att inte ha gjort något för att hindra våldet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.