Donald Trump fortsätter slåss för att få dölja sin inkomstdeklaration. Arkivbild.
Donald Trump fortsätter slåss för att få dölja sin inkomstdeklaration. Arkivbild. Bild: Ross D. Franklin/AP/TT

Trump fortsätter hålla på sin deklaration

Donald Trump vill verkligen inte offentliggöra sina inkomster. Hans advokater försöker än en gång hindra deklarationen att nå Kapitolium.

Den förre presidenten utmanar USA:s justitiedepartement, som i förra veckan beordrade skattemyndigheten IRS att lämna över hans deklaration till ett utskott i representanthuset.

Utskottet saknar legitimitet för sin begäran att få se expresidentens deklaration, argumenterar Trumps advokater i en inlaga på onsdagen.

Utskottet, som leds av demokrater, har sagt att de behöver pappren för att undersöka om IRS generellt behandlar presidenters skatteunderlag korrekt eller om det behövs ny lagstiftning. Men Trumps jurister menar att lagfrågan bara är en ursäkt, och att åtgärden bara riktas mot den republikanske expresidenten.

Justitiedepartementet anklagades under Trumpstyret för att låta sig utnyttjas för presidentens egna personliga och politiska syften, men har velat visa sitt oberoende sedan demokraten Joe Biden tog över presidentposten.

Trumps företag och hans finansielle chef utreds sedan tidigare för skattebrott i New York. Åklagaren där fick ut den omdiskuterade deklarationen, men har inte offentliggjort den.