Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flaggor på halv stång i Washington för den avlidne senatorn John McCain.

Trump flaggar för McCain efter kritik

Den amerikanske senatorn John McCain begravs på söndag. Han ska dock specifikt ha bett om att meningsmotståndaren president Donald Trump inte deltar i ceremonin. Efter påtryckningar har Trump beslutat att Vita huset ska flagga på halv stång.

De tidigare presidenterna George W Bush och Barack Obama har däremot tillfrågats om att hålla minnestal vid begravningen i Washington National Cathedral i huvudstaden, skriver tidningen The New York Times.

Söndagens ceremoni lär samla Washington DC:s politiska och diplomatiska elit. Att McCain, när han planerade begravningen, sade att han inte ville att presidenten skulle delta är en sista markering från en man som inte drog jämnt med partikamraten Trump, rapporterar nyhetskanalen CNN bland andra.

Flaggkritik

Under tiden har presidenten mötts av massiv kritik, bland annat från krigsveteranorganisationer, för att Vita huset inte har låtit den amerikanska flaggan vaja på halv stång, samt för att Trump inte uttryckt tillräcklig respekt i samband med McCains bortgång, skriver nyhetsbyrån AFP.

På måndagen gjorde dock Trump en kappvändning angående flaggningen.

- Trots våra olikheter vad gäller politik och principer respekterar jag senator John McCains arbete för vårt land, och till hans ära har jag undertecknat en kungörelse att hala Förenta staternas flagga på halv stång fram till hans gravsättning, sade Trump enligt AFP.

Beslutet omfattar samtliga offentliga byggnader, militära anläggningar samt ambassader.

Gnabb med Trump

Under valrörelsen 2016 skapade Trump stora rubriker genom att säga att McCain – som är nationellt hyllad efter att ha tjänstgjort som stridspilot under Vietnamkriget och suttit fem år som krigsfånge i Hanoi – "inte var någon krigshjälte". McCain å sin sida kallade Trumps möte med Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfors i juli för "ett tragiskt misstag".

McCain var delstaten Arizonas senator i nära 32 år. Han avled i lördags, några dagar före sin 82-årsdag.