Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En bild på journalisten Jamal Khashoggi under en minnesstund i Washington. Arkivbild.

Trump: Förhastad bedömning av mordet

Den CIA-bedömning där Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman beskylls för att ligga bakom mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi är "mycket förhastad", säger USA:s president Donald Trump.

Presidenten ska få en full rapport om fallet på tisdag. Den rapporten ska klargöra vem den amerikanska regeringen tror dödade Khashoggi och vad följderna av mordet blir, säger Trump.

Han säger samtidigt att CIA:s uppgifter om att kronprinsen låg bakom händelsen är "möjliga".

Utrikesdepartementet meddelade några timmar tidigare att regeringen fortfarande arbetar med att komma fram till vem som är ansvarig för att Khashoggi dödades på Saudiarabiens ambassad i Istanbul den 2 oktober.

Enligt utrikesdepartementets talesperson Heather Nauert är mycket fortfarande oklart kring händelsen. UD fortsätter att söka information och arbeta med andra länder för att kunna hålla rätt personer ansvariga "samtidigt som vi behåller den viktiga strategiska relationen mellan USA och Saudiarabien", säger hon.

Trump diskuterade CIA:s bedömning med CIA-chefen Gina Haspel och utrikesminister Mike Pompeo via telefon under lördagen. CIA har informerat delar av regeringen, bland annat kongressen, om sin bedömning. En källa med insyn uppger att CIA:s bedömning baseras på "indicier" när det gäller kronprins Mohammed bin Salmans eventuella inblandning i Khashoggis död.

Khashoggi gick in på konsulatet i Istanbul den 2 oktober och kom aldrig levande ut därifrån.