Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Trump fördömer terrorläckorna

Polisen i Storbritannien slutar att dela med sig av information från utredningen av terrordådet i Manchester efter upprepade läckor till amerikanska medier, enligt uppgifter till BBC. Donald Trump lovar att gå till botten med läckorna.

USA:s president Donald Trump uttryckte under ett tal stark oro för de uppmärksammande läckorna från terrorutredningen i Manchester. I talet, som hölls vid Natomötet i Bryssel, säger han att läckorna utgör ett "allvarligt hot mot vår nationella säkerhet".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I ett uttalande som publicerats i samband med Donald Trumps ankomst till Nato-toppmötet  lovar USA:s president att gå till botten med läckorna.

"Den skyldige bör åtalas. Det finns ingen relation vi vårdar mer än den speciella relationen mellan USA och Storbritannien", heter det i uttalandet från Trump, enligt Reuters.

Material läckte till amerikanska medier

Upprepade läckor av material från utredningen om terrorattacken i Manchester har upptäckts de senaste dagarna. Bland annat läckte information om den misstänkte självmordsbombarens identitet till amerikanska medier innan britterna var redo att gå ut med uppgifterna. 

Som en följd tog polisen i Storbritannien beslutet att sluta dela med sig av information från utredningen till amerikanska myndigheter. Polisen i Manchester räknar dock med att snart kunna återuppta informationsutbytet med myndigheterna, men är för tillfället rosenrasande, erfar BBC. 

– Brittisk polis har varit väldigt tydlig med att den vill ha kontroll över informationsflödet. Det är väldigt irriterande att det släpps från andra källor och jag har varit väldigt tydlig till våra vänner att det inte bör hända igen, säger Amber Rudd, Storbritanniens inrikesminister till BBC.

Kort efter inrikesminister Amber Rudds uttalande och tillrättavisning publicerade den amerikanska tidningen The New York Times bilder av bombrester från arenan i Manchester, som verkar komma från polisutredningen. Enligt tidningen hade bomben som användes i terrordådet en kraftfull sprängladdning och noggrant packat splittermaterial.

Texten uppdateras.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.