Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rod Rosenstein på Vita husets parkering efter måndagens möte med presidenten.

Trump: Ett "beställningsjobb"

USA:s president Donald Trump kallar Rysslandsutredningen av hans valkampanj för "ett politiskt beställningsjobb" och skyller alltihop på den forne CIA-chefen. Justitiedepartement har nu gått med på att granska om FBI agerade mot Trump av politiska skäl.

"Detta var ett politiskt beställningsjobb, inte en underrättelseutredning", citerar Trump en nyhetskommentar från kanalen Fox News.

Och det var den dåvarande CIA-chefen John Brennan som "startade hela debaclet", fortsätter Trump. "Han har dragit vanära över sig själv, vanära över landet, vanära över hela underrättelsesamfundet".

Brennan är mycket misstänksam mot Ryssland, och har sagt att Trump underskattar Moskva. Den nye presidenten ersatte honom i januari förra året som CIA-chef med Mike Pompeo, som nu blivit utrikesminister och i sin tur ersatts av Gina Haspel.

Det talas om att Trump kan hotas av riksrätt om kopplingarna till Ryssland når honom personligen, men för tillfället har han vänt rampljuset mot företrädaren Barack Obama, som han antyder lät starta hela Rysslandsutredningen för att smutskasta sin politiske motståndare.

I möte

På måndagen träffade Trump biträdande justitieminister Rod Rosenstein och nuvarande FBI-chefen Christopher Wray. Justitiedepartementet har i samband med mötet gått med på att utvidga sin kontroll till att titta på om något – och i så fall vad – har utretts av politiska skäl. Det säger Vita husets talesperson Sarah Sanders.

FBI:s första utredning genomfördes innan den särskilde åklagaren Robert Mueller tillsattes, av just Rod Rosenstein, för ett år sedan.

Mueller har med tiden också blivit måltavla för kritiska utspel från Trump. Han uppges nu försöka få till ett förhör med presidenten, för att se om Trump personligen försökt förhindra Rysslandsutredningen. Om detta lyckas kan den aspekten av utredningen vara klar i augusti, uppger presidentens advokat Rudy Giuliani enligt The New York Times.

Skepsis i medier

Det skulle innebära att en av de känsligaste frågorna kring Trump skulle vara besvarad i god tid till mellanårsvalet i höst.

Andra amerikanska medier uttrycker dock skepsis kring Giulianis utspel, och frågar sig om det inte bara är ett trick för att sätta press på Mueller, som i nuläget inte kommenterar utvecklingen offentligt.

Frågan om presidenten själv har försökt försvåra utredningen är dock bara en liten del av Muellers bredare uppdrag kring Trumpkampanjen, valet och kontakter med Ryssland.

Något slutdatum för utredningen i stort finns inte.