Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Senatens justitieutskott ska rösta om den tilltänkte HD-domare Brett Kavanaughs vidare öde. Arkivbild.

Trump efter nya anklagelser: "Stor fet bluff"

En tredje kvinna kliver fram med sexanklagelser mot den tilltänkte amerikanske HD-domaren Brett Kavanaugh. President Donald Trump avspisar det hela som "en stor fet bluff".

I ett uttalande berättar Julie Swetnick att hon på fester i början av 80-talet, när hon gick i gymnasiet, såg Kavanaugh bete sig sexuellt kränkande mot flickor. Hon hävdar att han drack omåttligt och var "fysiskt aggressiv" mot flickor utan deras samförstånd.

På en av festerna runt 1982 blev hon utsatt för en gruppvåldtäkt och på festen fanns Kavanaugh, enligt Swetnick.

Uttalandet förmedlades av advokaten Michael Avenatti som även representerar porrproducenten Stephanie Clifford, även känd som Stormy Daniels. Hon släpper i nästa vecka en bok om sin påstådda affär 2006 med president Donald Trump.

Avgörs snart

På torsdagen vittnar Kavanaugh och Christine Blasey Ford, den första av de numera tre kvinnor som anklagat honom för sexuella övergrepp, inför den amerikanska senatens justitieutskott.

Om justitieutskottet godkänner Kavanaugh blir Trumps nominering av honom som domare i Högsta domstolen föremål för omröstning i hela senaten. Där har Republikanerna en liten majoritet med 51 mot 49 ledamöter. Omröstningen kan ske redan på tisdag, har republikanska senatorer indikerat.

Blasey Ford, en universitetsprofessor i Kalifornien, har anklagat Kavanaugh för ett sexövergrepp 1982 under studietiden i Maryland.

Ytterligare en kvinna, Deborah Ramirez, har anklagat honom för sexuella trakasserier under en fest på universitetet Yale för ungefär lika länge sedan.

Begär in FBI

Anklagelserna äventyrar den strängt konservative Kavanaughs livstidslånga utnämning till HD-domare. Den samlade bedömningen från senatens justitieutskott, där Republikanerna har majoritet, blir det första testet av nomineringen.

Efter beskedet på onsdagen om den tredje kvinnans anklagelser uppmanade Chuck Schumer, Demokraternas minoritetsledare i senaten, Kavanaugh att mot bakgrund av anklagelserna mot honom träda tillbaka – och om han inte gör det måste en FBI-utredning genomföras innan det kan bli tal om någon omröstning.

Trump, som vill att Kavanaugh efterträder den avgående HD-domaren Anthony Kennedy, gör nu allt för att misskreditera de anklagande kvinnorna. Om Ramirez säger han att "hon har ingenting" och "hon var totalt berusad och helt väck".

Samma tonläge valde Trump under en typ av presskonferens som han sällan ger; med öppet för frågor om alla aktuella ämnen.

- Demokraterna skrattar som helvete bakom de stängda dörrarna. De har fixat en stor fet bluff. Men det är falska anklagelser (från kvinnorna). Varför väntade de i 35–36 år? Inga anmälningar då, ingenting alls. Men nu plötsligt en massa rykten om Kavanaugh som är en av de högst kvalitativa människor jag har mött.

Medger fylla

Trump sade att han noga ska följa var som framkommer under fredagens utskottsförhör:

- Vi får se vad som händer i morgon. Jag kan komma att ändra mig.

I ett vittnesmål förberett inför förhöret förnekar Kavanaugh "kategoriskt och otvetydigt" anklagelserna från Blasey Ford.

De andra kvinnornas anklagelser om sexuella övergrepp kallar han "ren och skär smutskastning i sista minuten". Han nekar till att någonsin ha begått sexuella övergrepp mot någon.

I det förberedda uttalandet medger dock Kavanaugh att han drack alkohol när han var gymnasieelev och inte hade åldern inne, men att han inte har gjort något av det han anklagas för.

"Jag var inte perfekt på den tiden och jag är inte perfekt i dag. Jag drack öl med mina vänner, oftast på helgerna. Ibland drack jag för många. I backspegeln sade jag och gjorde saker i gymnasiet som gör att jag ryser i dag" säger han men tillägger:

"Det som jag anklagas för är betydligt mer allvarligt än omoget uppförande. Jag har inte gjort något som kommer i närheten av det som dr Ford beskriver".

Samtidigt anser Kavanaugh att alla anklagelser om sexuella trakasserier måste tas på allvar och att de som anklagar förtjänar att bli hörda.