Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump och den tidigare FBI-chefen James Comey. Arkivbilder.

Trump efter Comeys kritik: Har begått brott

Donald Trump är "moraliskt olämplig" att vara USA:s president, säger den tidigare FBI-chefen James Comey. Han utesluter inte att Ryssland kan "ha något" på presidenten. Trump anklagar å sin sida i ett Twitterinlägg Comey för att vara kriminell.

I dagarna kommer den förre FBI-chefen James Comeys memoarbok "A higher loyalty: Truth, lies and leadership" ut. I en uppmärksammad intervju med mediebolaget ABC inför lanseringen handlade många av frågorna om Comeys kontakter med president Trump innan han fick sparken i maj i fjol.

- Jag köper inte det som sägs om att han är mentalt inkompetent eller lider av ett tidigt stadium av demens. Jag tycker inte att han är medicinskt olämplig för att vara president. Jag tycker att han är moraliskt olämplig som president, sade Comey i intervjun som sändes tidigt på måndagsmorgonen svensk tid.

Allvarlig attack

ABC:s journalist George Stephanopoulos frågade om Ryssland kan tänkas ha material eller bevis som kan användas för att påverka USA:s president.

- Det är möjligt, jag vet inte. Jag önskar att jag inte hade behövt säga det, men det är sanningen, svarade Comey.

- Vår president måste stå för respekt och vidhålla de värderingar som är kärnan i detta land. Det viktigaste är sanningen. Den här presidenten kan inte göra det, sade han.

När det gäller spekulationerna om att Trump möjligen planerar att avskeda Robert Mueller – den särskilde utredare som har i uppdrag är att undersöka eventuella kopplingar mellan Moskva och Trumpkampanjen samt "andra frågor" – säger Comey att det vore Trumps mest allvarliga attack på rättsväsendet hittills.

Kallade Comey "slemboll"

Inför intervjun gick president Trump till hårt angrepp mot James Comey. Via Twitter kallade han Comey för "slemboll", "hal lögnare" och "den sämste FBI-chefen i historien".

Presidentens utfall fortsatte under måndagen då han anklagade Comey samt den sparkade vice FBI-chefen Andrew McCabe och "de andra" för att ha "begått många brott", i samband med beslutet att inte åtala Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton för hennes mejlhantering.

Vita husets pressekreterare Sarah Sanders kallar intervjun med Comey för "ett pr-trick för en fiktionsbok som passar i lådan för bokfynd".