Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trump i mötet med Lavrov och Kisljak. Arkivbild.

Trump: "Comey var en riktig knäppskalle"

Donald Trump sparkade FBI-chefen James Comey för att minska pressen på sig själv. "Han var en riktig knäppskalle", ska Trump ha sagt enligt mötesanteckningar som kommit till New York Times kännedom.

Det amerikanska presidentplanet Air Force One hade knappt hunnit lyfta för Donald Trumps första utlandsbesök sedan han blev USA:s president innan de nya uppgifterna publicerades i amerikanska medier.

Det var under mötet som hölls i Vita huset den 10 maj, dagen efter Comey sparkades, med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak, som Trump tog upp FBI-chefen.

Spicer förnekar inte

"Jag sparkade precis chefen för FBI. Han var galen, en riktig knäppskalle, ska Trump ha sagt enligt dokumenten, som lästes upp för tidningen av en anonym källa i Vita huset.

"Jag var under stor press på grund av Ryssland. Det har lättat", fortsatte Trump enligt dokumenten och lade till: "Jag är inte under utredning."

Vita husets pressekreterare Sean Spicer tillbakavisar inte uppgifterna, utan säger i ett uttalande att James Comey försvårade presidentens möjligheter att föra diplomatiska samtal med Ryssland om ämnen som Syrien, Ukraina och IS.

- Genom ett spel för galleriet och att politisera utredningen av Rysslands handlingar skapade James Comey onödig press på vår förmåga att engagera och förhandla med Ryssland, säger Spicer.

Högintressant person

Samtidigt publicerar Washington Post uppgifter som gör gällande att en rådgivare, som står mycket nära Trump i Vita huset, pekas ut som en högintressant person i utredningen om kopplingar mellan Trumps valkampanj och Ryssland. Utredningen ska enligt tidningen strax gå in i en ny, mer öppen fas med förhör och användandet av en jury för att få till stämningsansökningar.

Den amerikanske presidenten har tidigare anklagats för att ha läckt hemlig information om terrorgruppen IS under mötet med Lavrov och Kisljak – något som ska ha äventyrat en källas säkerhet.

Donald Trump säger å sin sida att han är utsatt för "den största häxjakten" i amerikansk politisk historia.