Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Trump benådar Bannon – men inte sig själv

USA:s avgående president Donald Trump benådar som en av sina sista gärningar på posten sin tidigare chefsstrateg Steve Bannon, meddelar Vita huset.

Utöver Bannon får ytterligare 72 personer benådningsbeslut, och 70 får sina straff mildrade, visar dokument från Vita huset.

Trump avstår dock från att benåda sig själv, en åtgärd som har varit föremål för spekulationer, men enligt många bedömare vore juridiskt tvivelaktig. Inte heller den avgående presidentens familjemedlemmar eller advokaten Rudy Giuliani kommer att benådas.

Alt right-företrädare

Den 67-årige Steve Bannon, en portalfigur för den främlingsfientliga alt right-rörelsen i USA, har anklagats för bedrägeri i samband med en insamlingskampanj till Trumps murbygge längs gränsen mot Mexiko. Men eftersom han inte är dömd handlar det om en så kallad förebyggande benådning som ska skydda Bannon mot potentiella åtal i framtiden.

"Bannon har varit en viktig ledare inom den konservativa rörelsen och är känd för sin politiska skarpsinnighet", skriver Vita huset i ett uttalande.

Föll i onåd

Bannon blev en röst i offentligheten när han 2012 tog över Breitbart News, en plattform för alt right-rörelsen. Han ledde Trumps valkampanj under de sista månaderna före valet 2016 och blev därefter utsedd till presidentens chefsstrateg. Efter en tid föll han i onåd och sparkades i augusti 2017, varpå Trump ofta hänvisat till honom som "Slaskige Steve". På senare tid ska en viss förbrödring dock ha skett.

En förebyggande benådning ger inget rättsligt skydd mot brott eller potentiellt brottsliga handlingar som ännu inte begåtts. "Presidenten kan säga till en tjuv att han inte behöver oroa sig för att dömas för brottet han begick i går, eftersom han har benådat honom. Men en benådning i dag kan inte befria ett brott som tjuven begår i morgon från straff", skriver den ansedda tankesmedjan Brookings Institution.

Andra som benådas av Trump är rapparna Lil Wayne och Kodak Black samt Detroits tidigare borgmästare Kwame Kilpatrick.

Emma Gyllestad/TT

Pontus Ahlkvist/TT