Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

USA:s president Donald Trump under årets ceremoni.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Trump benådade kalkon i märklig tradition

På middagsbord runt om i USA står fyllda kalkoner snart framdukade, redo att mätta hungriga thanksgiving-firare. Men för en enda alldeles speciell kalkon väntar i stället en tid i rampljuset, efter benådning av president Donald Trump.

- Den där kalkonen är så extremt lyckligt lottad, jag har aldrig sett en vackrare kalkon, sade president Donald Trump under en högtidlig ceremoni utanför Vita huset på tisdagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han vände sig mot kalkonen "Peas" och klappade honom försiktigt på fjädrarna.

- Peas, härmed ger jag dig en fullständig benådning.

Och med den klappen gick "Peas" från att vara en vanlig kalkon, med ett ganska dystert öde, till sitt nya liv med konstant ompyssling.

Kalkoner har getts som gåvor till amerikanska presidenter sedan 1947, när president Harry S Truman fick en kalkon tänkt som en gåva att avnjutas på middagsbordet.

Reagan först

Men att presidenterna i stället skulle benåda fjäderfäet från slakten blev en tradition först 1987 när Ronald Reagan satt vid makten.

Enligt National public radio ( NPR ) var benådandet från Reagans sida en politisk dribbling. Mitt i den så kallade Iran-Contras-affären 1987, då det bland annat uppdagades att högre regeringstjänstemän i hemlighet underlättat försäljning av vapen till Iran, fick Reagan kalkonen "Charlie" i thanksgiving-gåva.

Under ceremonin pressade journalister honom på svar om han skulle benåda de personer som var inblandade i skandalen. Men i stället för att svara på frågan sade han: "Om de hade gett mig ett annat alternativ för Charlie och hans framtid, hade jag benådat honom".

Benådningsakten blev sedan formell under president George H W Bushs styre 1989.

- Jag försäkrar ert att den här fina kalkonen inte kommer att hamna på någons middagsbord, sade Bush under ceremonin, enligt NPR.

Speciell gäst

Sedan dess har Bill Clinton, George W Bush, Barack Obama och nu senast Donald Trump alla stått där leende framför kamerorna, klappat kalkoner och offentligt benådat dem.

Årets ceremoni ägde rum vid Vita huset med flera medlemmar ur Trumps familj på plats.

Den 20 veckor gamla "Peas" är nu på väg till ett vilohem på Virginias tekniska universitet, där studenter och veterinärer har lovat att pyssla om honom, enligt universitetets hemsida.

- Han kommer att bli väl omhändertagen, försäkrade Trump.