USA:s president Donald Trump bekräftar att han kommer att utlysa ett nödläge.
USA:s president Donald Trump bekräftar att han kommer att utlysa ett nödläge.

Trump bekräftar: Ska utlysa nödläge

USA:s president Donald Trump bekräftar att han tänker utlysa ett nödläge vid USA:s södra gräns – vilket ger honom nya befogenheter att skaka fram pengar till bygget av en barriär, eller mur. Demokraterna tar omgående strid mot beslutet.

ANNONS
|

Vid en pressträff utanför Vita huset beskriver Trump situationen vid gränsen som en nationell säkerhetskris. Han talar om droger och brottslighet.

- De säger att murar inte fungerar, men det fungerar till hundra procent, säger presidenten, som hävdar att det begås tusentals mord "precis på andra sidan".

- Vi har en invasion av droger, en invasion av gäng, en invasion av människor och det är oacceptabelt.

ANNONS

Trump anklagar vidare Demokraterna för att ljuga om hur effektiv en barriärlösning längs med gränsen är.

Murplan B

Presidenten skrev på fredagen under det budgetförslag som kongressen kompromissat fram efter ett långt budgetbråk. Presidentens strikta krav på 5,7 miljarder dollar till bygget av en gränsbarriär eller -mur resulterade i en fem veckor lång nedstängning av stora delar av statsapparaten och detta nya förslag innehåller ett väsentligt mindre anslag till gränssäkerheten än så.

Om Donald Trump inte hade godtagit kongressens kompromissförslag hade en ny nedstängning av stora delar av den amerikanska statsapparaten väntat vid midnatt mot lördag.

Vita huset meddelade redan på torsdagen att Trump skulle ta till sin aviserade plan B – utlysandet av ett nödläge – för att på andra sätt få fram pengar till det man beskriver som en nationell säkerhetskris och humanitär kris.

Lär ifrågasättas

Enligt amerikanska medier planerar presidenten att försöka få fram en ännu större summa till byggandet än de 5,7 miljarder dollar han tidigare krävde i budgeten.

Amerikanska presidenter kan utlysa nödlägen av detta slag. I närtid har det gjorts vid större naturkatastrofer och efter 11 septemberattackerna i New York 2001. Beskedet kan ifrågasättas både politiskt och juridiskt, vilket kan leda till utdragna processer.

Kort efter Trumps besked meddelade Letitia James, delstaten New York högsta politiker för juridiska frågor, att man kommer att bestrida beslutet.

ANNONS

Representanthusets justitiekommitté har inlett en utredning av presidentens nödlägesbeslut och begär dokument och tillgång till tjänstemän som kan förklara det. Demokraterna i kommittén anser att Trump på ett vårdslöst sätt åsidosatt USA:s maktdelningsprincip.

"Existerar inte"

Demokraternas Nancy Pelosi, talman i representanthuset, och Chuck Schumer, gruppledare i senaten, beskriver Trumps tilltag som en maktkupp som saknar juridisk täckning.

"Presidentens icke-lagenliga utropande av en kris som inte existerar gör stor skada på vår konstitution och gör USA mindre säkert", skriver de i ett gemensamt uttalande.

Donald Trump tycks dock förvissad om att han får igenom sin vilja i slutänden.

- Vi kommer att vinna i Högsta domstolen, säger han vid sin pressträff.

TT

Bakgrund: USA:s gräns och president Trump

Tuffare invandringspolitik, ökad säkerhet och en gränsmur mot Mexiko är signaturfrågor för USA:s president Donald Trump.

Under sitt första år vid makten 2017 väckte han uppståndelse med ett inreseförbud för personer från i huvudsak muslimska länder, något som utmanades i domstol men senare trädde i kraft i nedbantad form. Trump utlovade även tuffare tag mot USA:s uppskattningsvis 10,7 miljoner papperslösa.

I april i fjol stramades migrationspolitiken åt, då det meddelades att nolltolerans råder mot olaglig invandring. Det innebär att alla som olagligt tar sig över den södra gränsen grips och åtalas. Under budgetåret 2018, som löpte ut den sista september, greps nära 397000 personer för sådana brott. Det var fler än 2017, men färre än det senaste decenniets årsgenomsnitt på drygt 400000 gripanden och betydligt färre än rekordåret 2000 då över 1,6 miljoner människor greps.

Under en period i somras innebar nolltoleransen även att närmare 2000 små barn, som ju inte kan åtalas, skildes från sina föräldrar och placerades i boenden. Det ledde till enorma protester, och efter en tid stoppade Trump separationerna med ett dekret.

Under hösten gjorde presidenten flera uppmärksammade verbala utspel mot en så kallad migrantkaravan med flera tusen centralamerikaner som vandrade mot USA. Soldater skickades till gränsen inför deras ankomst.

I budgetförhandlingarna i höstas begärde han 5,7 miljarder dollar för att bygga sin utlovade gränsmur mot Mexiko. Kravet gick inte att få igenom i kongressen, vilket resulterade i en rekordlång nedstängning av delar av USA:s statsapparat under vilken 800000 statsanställda permitterades.

Under valrörelsen hette det att Mexiko skulle betala för gränsmuren.

ANNONS