President Donald Trump och hans dåvarande chefsstrateg Steve Bannon i Vita huset i februari förra året.
President Donald Trump och hans dåvarande chefsstrateg Steve Bannon i Vita huset i februari förra året.

Trump: Bannon har tappat förståndet

Mötet i Trump Tower mellan presidentens son och en grupp ryssar sommaren 2016 beskrivs av Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon som "förräderi" och "opatriotiskt". Efter avslöjandet i en ny bok hävdar president Trump att Bannon "tappat förståndet"

ANNONS
|

Journalisten och författaren Michael Wolff har i den kommande boken "Fire and fury: Inside the Trump White house" lyft på förlåten till kriser och interna strider i Vita huset under Trumps första år. Boken bygger på över 200 intervjuer med Trump själv, hans närmaste krets och andra personer i administrationen.

Steve Bannon, som i augusti fick sparken från jobbet som Trumps chefsstrateg, är skarpt kritisk till mötet i Trump Tower under valrörelsen i juni 2016, enligt tidningen The Guardian , som läst boken. Mötet är centralt i de pågående utredningarna om eventuell rysk inblandning i den amerikanska valrörelsen.

ANNONS

Borde ringt FBI

Vid mötet deltog både Trumps son Donald Trump junior och svärsonen Jared Kushner. De träffade bland andra den ryska advokaten Natalja Veselnitskaja, som sagt sig sitta på upplysningar som skulle kunna skada Trumps motståndare Hillary Clinton.

"Även om man inte tycker att det var förräderi, eller opatriotiskt, eller skitdåligt, och jag råkar tycka att det var allt detta, så borde du ha ringt FBI med en gång", säger Bannon till Wolff.

"Knäcks som ägg"

Bannon kritiserar också att mötet hölls utan närvaro av amerikanska advokater, och att det hölls i Trump Tower, där Donald Trumps kampanjhögkvarter låg. Enligt Huffington Post ska Bannon även ha antytt att Donald Trump senior också ska ha träffat ryssarna.

Chansen att Donald junior inte tog med dem upp till pappans kontor på 26:e våningen "är lika med noll", ska Bannon ha sagt.

Bannon tror också att den särskilde utredaren Robert Muellers granskning av kopplingar till Ryssland under valrörelsen till stor del kommer att fokusera på penningtvätt. Han spår också att: "De kommer att knäcka Don Junior som ett ägg, i nationell tv."

"Förlorat förståndet"

I andra utdrag som publiceras i tidskriften New York , är Bannon mycket kritisk till Donald Trumps dotter Ivanka och Jared Kushner. Där framställs också Trumps valseger som en stor överraskning för honom själv och en besvikelse för hustrun Melania. Det var inga glädjetårar som Trumps hustru fällde enligt boken.

ANNONS

President Trump rasar efter publiceringarna mot Bannon.

"Steve Bannon har inget att göra med mig eller mitt presidentskap. När han fick sparken förlorade han inte bara sitt jobb, han förlorade förståndet", skriver Trump i ett uttalande, enligt Reuters.

Trump säger också att Bannon försöker ge intrycket att han hade inflytande i Vita huset. I själva verket träffades de två sällan på tu man hand, enligt presidenten, som också anklagar sin tidigare chefsstrateg för att ha läckt falska uppgifter till medierna under sin tid i Vita huset.

TT

Fakta: Steve Bannon

Stephen "Steve" Bannon är föddes 1953 i en demokratisk arbetarklassfamilj i Norfolk i Virginia. Efter att han gått ut college tog han värvning i flottan. Under fyra år tjänstgjorde han utomlands på en jagare och deltog bland annat i USA:s insats under gisslankrisen i Iran 1979.

Efter examen från Harvard Business School fick han jobb på investmentbanken Goldman Sachs och 1990 startade han ett eget investmentbolag. Han valde tidigt att satsa pengar i medie- och filmbranschen och flyttade till Los Angeles. Genom framgångsrika tv-serier som Seinfeld arbetade han ihop en förmögenhet.

När Bannon 2004 gjorde en hyllningsdokumentär om sin politiska idol expresident Ronald Reagan fick den konservativa högern upp ögonen för honom. Han gjorde senare dokumentärer om den konservativa Tea Party-rörelsen.

2012 tog han över Breitbart News, som han själv beskrivit som en plattform för de så kallade alt-right-rörelserna, som anses ha kopplingar till vit makt-grupper.

Bannon blev ordförande för Donald Trumps presidentvalskampanj i augusti 2016, när bara några få månader återstod av valrörelsen. Efter segern utsåg Trump honom till sin chefsstrateg, en post han avskedades från i augusti 2017. Därefter återgick han till Breitbart News.

ANNONS