Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Trump: Bad inte Comey lägga ner utredning

Under en presskonferens på torsdagen fick USA:s president Donald Trump frågan ifall han bad den sparkade FBI-chefen James Comey lägga ned en utredning kring Trumps stab. Samtidigt kommer nyheten om att utredningen om just rysskontakter, som tidigare FBI-chefen Robert Mueller nyligen tagit över, blir en brottsutredning.

Under torsdagen höll USA:s president Donald Trump en presskonferens i Vita huset tillsammans med Colombias president Juan Manuel Santos. Men journalisterna på plats hade andra frågor i åtanke som de ville ha svar på. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När Trump fick frågan ifall han bad den sparkade FBI-chefen James Comey att lägga ned utredningen kring Rysslands eventuella inblandning i presidentvalet 2016, var han snabb med ett svar.

– Nej. Nej. Nästa fråga, svarade Donald Trump, rapporterar CNN.

LÄS OCKSÅ: Trump på Twitter: ”Det är en häxjakt”

Rasar mot utredning

Den tidigare FBI-chefen Robert Mueller har utsetts till särskild åklagare för att utreda Rysslands cyberattacker under valrörelsen. Donald Trump valde då, som många gånger tidigare, att vända sig till twitter för att uttrycka sin frustration.

"Ingen särskild åklagare har utsetts för "allt olagligt som skedde inom Clintonkampanjen och Obamastyret"" och "Det här är den värsta politiska häxjakten i USA:s historia", skrev han bland annat.

Blir brottsutredning

Utredningen, som den tidigare FBI-chefen Robert Mueller, precis har tagit över kommer att bedrivas som en brottsutredning, för att undersöka den misstänkta ryska inblandningen i presidentvalskampanjen i höstas. Det säger den demokratiske senatorn Richard Blumenthal efter en utfrågning i kongressen av USA:s vice justitieminister Rod Rosenstein. 

Brottsutredningen kring rysskontakterna kan även komma att inkludera lagtrots, enligt Blumenthal. Presidenten Donald Trump har anklagats för lagtrots när han avskedade FBI-chefen James Comey. Trump anklagas även för lagtrots efter sina tweets efter händelsen, som har uppfattats som hot mot Comey.

"James Comey bör hoppas att det inte finns några 'band' med våra samtal innan han börjar läcka till pressen!", skrev Trump då.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.