Trump backar om flytt av Israel-ambassad

USA kommer inte att flytta sin Israel-ambassad till Jerusalem – inte ännu. Ett välkommet besked som ger freden en chans, anser palestinska ledare, medan Israels premiärminister uttrycker besvikelse.

ANNONS
|

Beskedet bottnar i ett dokument undertecknat av president Donald Trump, meddelar Vita huset.

Trump har tidigare deklarerat sin avsikt att flytta den amerikanska beskickningen från Tel Aviv – men det är en känslig internationell fråga, eftersom Israels kontroll över hela staden inte har vunnit internationellt erkännande. Andra länder, som Sverige och EU:s medlemsländer, behåller sina ambassader i Tel Aviv så länge frågan om Jerusalems status inte är löst.

"Det här är i linje med en långvarig amerikansk policy och internationell samsyn och det ger freden en chans", lyder en kommentar från den palestinska ambassadören i USA, Hussam Zomlot.

ANNONS

I ett uttalande från Benjamin Netanyahus premiärministerkansli i Israel möttes beskedet med besvikelse.

Heliga platser

Det är 50 år sedan Israel intog hela Jerusalem i sexdagarskriget mot grannländerna. Enligt internationella förhandlingar i samband med att den moderna staten Israel grundades efter andra världskriget ska Jerusalem vara en stad under internationell förvaltning, inte minst därför att de heliga platserna i stadskärnan är viktiga för flera stora religioner.

De flesta länder anser med stöd i folkrätten att Östra Jerusalem är ockuperat av Israel sedan 1967. Israel har dock införlivat Jerusalem med landet genom en särskild lag, som har kritiserats hårt i omvärlden.

Flera amerikanska presidenter före Trump har haft ambitionen att flytta USA:s ambassad, men "gått på pumpen". Inte minst skulle reaktionerna bli skarpa i muslimska länder, också de som USA ser som allierade. I Jerusalem finns de helgedomar som näst Mecka och Medina i Saudiarabien vördas mest av muslimer.

Undantag från lag

En amerikansk lag från 1995 om flyttning av beskickningen har därför inte kunnat genomföras. Trump har nu – liksom hans företrädare haft för vana att göra, ett halvår i taget – undertecknat en undantagsklausul som gör att lagen från 1995 inte kan träda i kraft.

Presidenterna Bill Clinton, GeorgeW Bush och Barack Obama har alla skjutit upp flytten på detta sätt under sina mandatperioder.

ANNONS

Enligt Vita huset beror Trumps beslut på att han inte vill äventyra chanserna att få i gång fredsförhandlingar mellan israeler och palestinier. Vita huset betonar att det inte är en fråga om, utan när, USA kommer att flytta sin ambassad.

TT-AFP-Reuters

ANNONS