Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Trump avslöjar i en av intervjuerna med Bob Woodward att USA i hemlighet byggt upp ett helt nytt kärnvapensystem som varken amerikanerna, Nato-alliansen, Ryssland eller Kina känner till och som är det mest slagkraftiga någonsin i världen. Bild: AP Photo/Evan Vucci

Trump avslöjar: Byggt upp hemligt kärnvapensystem

USA har byggt upp ett helt nytt hemligt kärnvapensystem. Det avslöjar Donald Trump i en bandinspelning med Bob Woodward. Kritiken växer både från republikaner och demokrater.

Bob Woodward är journalisten som tillsammans med kollegan Carl Bernstein knäckte president Richard Nixon 1974 med Watergateskandalen i Washington Post. Sedan dess har Bernstein skrivit en rad böcker. De senaste två handlar om Donald Trumps maktutövande. Mycket har baserats på anonyma källor. Men i den nya boken ”Rage” (Vrede) har Trump själv ställt upp vid arton tillfällen och intervjuerna är bandade. Woodward citerar även en rad andra intervjuobjekt med namn.

Boken publiceras på fredag, men delar av innehållet har de senaste dygnen läckt ut. Woodward har haft tillgång till interna dokument som visar att nationella säkerhetsrådet i januari varnade Trump för att spridningen av covid -19 var det enskilt farligaste nationella säkerhetsproblemet.

Bob Woodward på bild från 2017. I den nya boken ”Rage” (Vrede) har Donald Trump ställt upp vid arton tillfällen. Bild: AP Photo/Cliff Owen
Bob Woodward på bild från 2017. I den nya boken ”Rage” (Vrede) har Donald Trump ställt upp vid arton tillfällen. Bild: AP Photo/Cliff Owen

I en av de bandade intervjuerna säger Trump att han i februari kände till att covid-19 är ett dödligt luftburet virus, men att han bestämde sig för att offentligt tona ned faran eftersom han ville undvika panik. Han säger att han haft samtal i januari med Kinas ledare Xi Jinping som berättat om coronaspridningen.

Talespersoner för Vita huset hävdar att de bandade uttalandena ryckts loss ur sina sammanhang, men både Woodwards långa frågor och Trumps svar finns med.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden kritiserar kraftfullt Donald Trump för att ha undanhållit information till det amerikanska folket och att presidenten av det skälet är skyldig till både spridningen av viruset och till att över 190 000 hittills har avlidit. Biden får medhåll från demokratiska guvernörer i USA, republikaner är mer försiktiga men också kritiska.

Även Bob Woodward – som gjort upp med tv-programmet 60 minutes om att inte uttala sig om bokens innehåll förrän efter sändningen på söndag – kritiseras för att han inte publicerade inspelningen med Trump direkt. Woodward försvarar sig skriftligt med att han fått intervjuerna med Trump för boken, inte för att trycka dem direkt i till exempel Washington Post.

Här är kritiken samstämmig om att Trump röjer militära hemligheter, möjligen bara av skälet att imponera på Woodward.

Men det finns andra inslag som väcker upprördhet både bland republikaner och demokrater. Trump avslöjar i en av intervjuerna att USA i hemlighet byggt upp ett helt nytt kärnvapensystem som varken amerikanerna, Nato-alliansen, Ryssland eller Kina känner till och som är det mest slagkraftiga någonsin i världen.

Boken publiceras på fredag, men delar av innehållet har de senaste dygnen läckt ut. Bild: Simon & Schuster via AP
Boken publiceras på fredag, men delar av innehållet har de senaste dygnen läckt ut. Bild: Simon & Schuster via AP

Här är kritiken samstämmig om att Trump röjer militära hemligheter, möjligen bara av skälet att imponera på Woodward. USA håller militära uppgifter strikt sekretessbelagda, på samma sätt som andra nationer gör med sina. Det är oklart om, och i vilken utsträckning, som kongressen är informerad. I utskotten, som behandlar militära och säkerhetsmässiga frågor, är det fåtal som deltar speciellt säkerhetsgranskade och mötesrummen avlyssningsklassade.

Den tidigare försvarsministern James Mattis, som lämnade posten för knappt två år sedan, betecknar i boken Trump som farlig. Han säger att presidenten saknar omdöme och att han är i avsaknad av moget ledarskap. Flera andra, som funnits i Trumps inre krets, bidrar med samma sorts beskrivningar.

Experter på Nordkorea säger att det är vanligt att den nordkoreanska ledningen uttrycker sig på det sätt som skett i brevväxlingen med Trump för att nå olika fördelar. Det ovanliga är Trumps språkbruk, som är udda i amerikansk diplomati och som beskrivs som högst olämpligt.

Woodward har även fått se tjugofem av de brev som sänts mellan Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un. Det är särskilt Kim som smickrar och bedyrar Trump sin vördnad och kärlek. Men Trump säger att han ”blev kär” i Kim. Nu har förhållandet kommit in i en kyligare fas.

Experter på Nordkorea säger att det är vanligt att den nordkoreanska ledningen uttrycker sig på det sätt som skett i brevväxlingen med Trump för att nå olika fördelar. Det ovanliga är Trumps språkbruk, som är udda i amerikansk diplomati, och som beskrivs som högst olämpligt då det saknar förankring både i kongressen och på UD.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.