Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
USA:s president Donald Trump vid ett möte om gränssäkerhet tidigare i april.

Trump: Asylsökanden ska få betala

USA:s president Donald Trump vill se hårdare lagar för migranter och bland annat införa avgifter för asylsökanden.

Presidenten avfyrade sent på måndagen nya salvor på Twitter, där han åter kallade de amerikanska immigrationslagarna svaga, ineffektiva och farliga. Trump uppmanande även på nytt Mexiko att skicka tillbaka migranter på väg mot USA, och hävdade att drogkarteller kontrollerar landet.

Dessförinnan hade han gett direkta order om att asylsökanden ska betala för att få ansöka om arbetstillstånd och att de som tagit sig över gränsen illegalt ska förbjudas få tillfälliga arbetstillstånd. De migranter som fått besked om att de ska skickas tillbaka ska även bli av med sina arbetstillstånd och därmed inte få arbeta i väntan på utvisning.

De senaste månaderna har antalet migranter från främst centralamerikanska länder som försökt ta sig över USA:s södra gräns – de flesta för att söka asyl – ökat dramatiskt och Trump har tidigare sagt att han övervägt att helt stänga gränsen mot Mexiko.

Enbart under mars greps 103 492 personer jämfört med 50 347 samma månad året innan, enligt statistik från USA:s tull- och gränssäkerhetsmyndighet.

Under måndagen meddelade försvarshögkvarteret Pentagon att man skickar ytterligare 320 soldater till gränsen mot Mexiko. Sammanlagt kommer det nu finnas 2 900 soldater och 2 000 medlemmar ur nationalgardet vid gränsen. Pentagon uppger att de inte ska utföra några polisiära uppgifter.