1/44

Trump anklagar media för ilskan

För andra kvällen i rad har amerikaner gått ut på gatorna och demonstrerat mot Donald Trump. Nu svarar den blivande presidenten på de kraftiga reaktionerna. – Professionella demonstranter hetsade av media, skriver miljardären på Twitter.

 

För andra kvällen i rad har tusentals amerikaner gått ut på gatorna och demonstrerat mot Donald Trump.

Donald Trump har fått tillbaka sitt Twitterkonto som hans medarbetare tog över för att 70-åringen inte skulle ställa det för sig inför slutspurten inför tisdagens presidentval.

Nu använder den blivande presidenten just Twitter för att svara på de massiva demonstrationer som utbrutit mot honom efter valet.

Under onsdagen tågade tusentals demonstranter mot trafiken längs New York gator för att till slut stanna utanför Donald Trumps 202 meter höga skyskrapa Trump Tower på Manhattan.

LÄS MER: Trump Tower lamslås av protesterna

LÄS MER: Trumps löften sågas av experterna

LÄS MER: Se Trump och Obama tala efter första mötet

Flera demonstrationer

Under torsdagen fortsatte demonstrationerna utanför skyskrapan samtidigt som nya demonstrationer utbröt i Washington, Baltimore, Philadelphia och Milwaukee norr om Chicago. Samtidigt hölls det också demonstrationer på västkusten i Los Angeles, San Francisco, Oakland, Kalifornien, Portland och Oregon, rapporterar Reuters.

Vid Trumps nyinvigda hotell i Washington har det satts upp säkerhetsstängsel runt byggnaden och i New York har poliser med automatvapen under hela dagen bevakat Trump Tower på Manhattan - där även kravallstaket blockerat delar av trafiken. 

 

I New York skrek demonstranterna under torsdagsnatten svensk tid slagord som ” "We reject the President-elect!", ”Not our president” och ”hey hey ho ho Donald Trump has got to go”.

LÄS MER – LEDARE: Sluta klä kvinnor i offerkoftor

LÄS MER – LEDARE: Vita män är en svag analys

Trump: "Orättvist"

Vid tre-tiden svensk tid i natt svarade Donald Trump själv på kritiken. Tidigare under dagen hade 70-åringen varit i Vita huset, där han och hustrun Melania Trump träffade Barack Obama och presidenthustrun Michelle Obama för att förbereda presidentskiftet den 20 januari.

”Hade precis ett väldigt öppet och lyckat presidentval. Nu protesterar professionella demonstranter hetsade av media. Väldigt orättvist!”, skriver Donald Trump som ett svar till protesterna på Twitter.

Dymonde svarar Trump

När GP är på plats vid torsdagens demonstration bemöter 24-åriga Dymonde Lee den blivande presidentens ord på Twitter.

– Jag tror inte media har något alls med det här att göra. Jag tycker det är helt falskt. Media gör precis det som de ska genom att bevaka det som händer just nu. Folk är arga, rädda och upprörda och media fångar bara upp det, säger Dymonde Lee.

Hon berättat att hon själv demonstrerar mot Donald Trump för att berätta att hon inte anser att han är hennes president.– Han har visat mig att han inte är en president jag kan stå bakom. Alla som Ku klux klan kan ställa sig bakom är personer som jag inte vill ska representera mig, säger Dymonde Lee.

Hon säger att hon tror att protesterna kommer att fortsätta – men att de kommer att avta mer och mer. Den 20 januari, när Donald Trump får nycklarna till Vita huset, tror hon dock att USA kommer att få se än värre protester än de som varit.

– Igår var det över 7000 personer här. Ikväll är det inte alls lika många. Den 20 januari tror jag  att det kommer bli väldigt kusligt. Då blir det värre än vad det var i onsdags och idag tillsammans, säger Dymonde Lee.

LÄS MER: Sista chansen för Hillary Clinton

"Trump är Sauron"

En bit bort från henne står New York-bon David Gaddis och håller upp ett plakat där han jämför Donald Trump med mörkrets herre Sauron från Tolkiens böcker. På plakatet har han skrivit "Sauron will fall". 

– Den moraliska konsten av universum kommer se till att ondskan, mörkrets herre med det onda ögat och hans torn, kommer att bli besegrat, säger David Gaddis och pekar upp mot den svarta skyskrapan Trump Tower.

– Donald Trump och hans torn kommer falla. Vi kommer snabbt att få se vilket jobb han gör. Vi kommer att få se vad det innebär när världen förlorar förtroendet för de förenta staterna. Vi har aldrig varit i större fara än nu, säger David Gaddis.

Demonstranterna bemöts själva av kritik från Donald Trumps medarbetare. Bland annat har New Yorks tidigare borgmästare, republikanen Rudy Gialiani, kallat dem för "En bunt bortskämda lipsillar", i en intervju med Fox News.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.