Donald Trump syns allt mer sällan utanför Vita husets väggar.
Donald Trump syns allt mer sällan utanför Vita husets väggar. Bild: Evan Vucci

Trump allt mindre synlig utanför Vita huset

Bunkerstämning råder i Vita huset. Det hävdar anonyma uppgiftslämnare. Men insynen är bristfällig. Pusselbitar läggs ihop för att få en samlad bild. Donald Trump undviker att framträda.

ANNONS
|

Donald Trump uppmuntrar på twitter alla som ifrågasätter valresultatet. Senast hurrade han för republikaner i Michigan som vägrade att delta i det formella godkännandet av sammanräkningen av rösterna men som till sist var med och certifierade resultatet iallafall. Trumpkampanjen ventilerar även tankar på att via domstolar kunna påverka tillsättningen av elektorer som lägger sina röster på den kandidat som segrat i delstaten. Men det mesta talar inte till Trumps fördel när delstaterna är på väg att bli klara med både rösträkningar och omräkningar.

I en annan tweet sparkade Trump chefen för cybersäkerheten Chris Krebs som sagt att valet är det säkraste i historien. Samtidigt som Trump ”avslutade” Krebs hävdade han att det förekommit omfattande oegentligheter och bedrägerier.

ANNONS

Kritiska till tillbakadragandet

Republikanerna i kongressen ligger fortfarande lågt när det gäller att kommentera Trumps försök att ifrågasätta och underminera valresultatet. Men de är betydligt mer kritiska till Trumps beslut att dra tillbaka amerikanska soldater från Irak och Afghanistan.

Senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell kallar tillbakadragandet för ”olyckligt” och får medhåll av majoriteten av de republikanska senatorerna och kongressledamöterna. Demokraterna ser tillbakadragandet som djupt oansvarigt eftersom det skall tillkännages av Trump den 15 januari, fem dagar före presidentinstallationen. Tillbakadragandet ”ärvs” sedan av Joe Biden som gärna ser ett avslut på den amerikanska närvaron i båda länderna men som anser att det måste vara en stabilare situation än nu för att fatta ett sådant avgörande beslut.

För Trump är det ett sätt att uppfylla vallöftet om tillbakadragande från 2016, något som militärledningen avrått från. Biden kan tvingas ändra beslutet och Trump kan då anklaga honom för att vara en krigspresident.

LÄS MER:Senator anklagas för påtryckningar mot rösträkning

Vägrar samarbeta

Fortfarande vägrar Donald Trump att samarbeta på något sätt med Biden om hanteringen av coroanspridningen och planläggningen för hur de vaccin som snart kan vara klara för distribution skall nå alla amerikanska delstater. Smittan sprids okontrollerat, över elva miljoner har drabbats och närmare en kvarts miljon amerikaner har avlidit av covid-19 sedan i februari. Republikanerna i kongressen ligger lågt även här och trycker inte på Vita huset att samarbeta med den nyvalde presidenten för att inte skapa ytterligare problem med vaccin och smittspridning.

ANNONS

Donald Trump har ställt in resan till sin egendom Mar-a-lago där han tänkt att tillbringa tacksägelsehelgen Thanksgiving nästa vecka. Presidenten benådar traditionsenligt en kalkon på Vita husets gräsmatta inför helgen men avsåg därefter att åka till Florida.

Anledningen till att presidenten stannar sägs vara att familjen inte vill flytta på sig utan istället samlas med den inramning som finns vid helgerna i Vita huset. Till Thanksgiving tas alla historiska prydnader fram som hör samman med kalkonmåltiden. Därefter inleds den omfattande utsmyckningen inför julen där presidentfamiljen bestämt årets tema och färgsättning.

Donald Trump kommer inte heller att lämna Washington under julen.

Trump tros vilja stanna så mycket som möjligt i Vita huset för att visa att det är han som är den rättmätige presidenten som tvingas lämna den 20 januari sedan valet ”stulits” från honom av Joe Biden.

LÄS MER:Jill Biden kan bli historisk första dam

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS